Valentina De Piante

Valentina De Piante este lector universitar la U.N.A.T.C.  I.l.Caragiale, doctor în artele perfomative,  coregraf  Areal și performer, practician al metodei Feldenkrais®. Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură. A ținut conferințe îmbogățite de o intensă activitate corporală la Wasp Studios, la simpozionul Teching the Teachers-București- Budapest, la Centrul Cinetic și la TEDxYouth-România. În decembrie 2020, primește premiul CNDB ca artist indepedent, iar în decembrie 2019, primește de către dna. prof. Raluca Ianegic premiul CNBD 2019 via Descentrat.

Ca teoretician, dorește să creeze un discurs amplu asupra corpului, între studiul anatomic, fiziologic, imaginar, politic și mitologic. În 2021, publică cercetarea Corpul Cunoscător și participă ca invitat la emisiuni și podcasturi.

Ca pedagog, este interesată de implementarea unor proiecte artistice interdisciplinare în cadrul școlilor, care integrează corpul în educație: proiectul H.e.art-Humans embodying Art, Leonardo.500, Family Arts Project. Ține ateliere de Awareness through Movement săptămânale pentru oricine este pasionat de mișcarea conștientă, de auto-cunoaștere și de descoperire a propriului potențial. 

Printre coregrafiile ei se numară: Le Voix de la Mere, Corporis Memoriae, The Thing doesn’t Touch Me, Body of Grace, M.E.L.T. Motion, Emotion and Lateral Thinking și performance-ul durațional în cadrul proiectului Infuzion#1 (Montage). În 2020, a fost mentor în cadrul proiectului Love for Forest.

Din 2017 colaborează intens cu IndieBox pentru research-uri, spectacole și performance-uri: Earsight, Bad Mamma din Singing Bodie’s Trilogy.

În luna septembrie 2021 prezintă instalația performativă [M]others, împreună cu o echipă interdisciplinară de mame artiste.

În 2016, a fost selectată că fiind una dintre cei [8:tension] coregrafi de la Festivalul International de la Viena.
Este membru fondator al asociației  Viu Grai și colaborează cu Indie Box, Centrul National al Dansului, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm și cu asociația  Dante Alighieri-București.