Încă mai dansezi?

O cercetare artistică despre corp, dans și vârstă | Andreea Novac

29 martie ora 18 – spațiul AREAL

Rezidențele organizate de AREAL în 2024 sprijină cercetarea și creația artistică coregrafică, promovează experimentul și schimburile culturale între coregrafi și artiști din România, Cehia, Italia și SUA. Lansate în 2022 odată cu deschiderea spațiului, rezidențele oferă spațiu, timp și resurse financiare pentru explorarea de noi teme, aprofundarea cercetării artistice și crearea de noi formate de întâlnire cu publicul.

În luna martie 2024, coregrafa Andreea Novac, artist-asociat se reîntoarce în spațiile luminoase de la AREAL cu un nou proiect de cercetare artistică. “Încă mai dansezi?” este una dintre cele mai frecvente întrebările adresate profesioniștilor dansului care au peste 40 de ani, vârstă care, cel puțin în cultura vestică, coincide cu retragerea din viața performativă și/sau începerea declinului fizic.

Cum resimțim vâsta psihic și corporal, cum o percepem și ne (auto) evaluăm performanțele, care ne sunt temerile, cum (mai) vorbim și cum (mai) dansăm, ce rămâne și ce se pierde. 

Andreea Novac propune, în cadrul acestei noi rezidențe coregrafice la AREAL, o nouă cercetare artistică – în linia celor demarate anul trecut – concretizată printr-o serie de interviuri realizate cu coregrafi/coregrafe și dansatori/dansatoare despre experiențe, proiecții și limitări pe care le resimt și experimentează în legătură cu vâsta și propriile profesii. Dansul pare un domeniu “bântuit” de spectrul îmbătrânirii, iar așteptările și percepțiile personale despre ce înseamnă a îmbătrâni și a continua să dansezi nu se suprapun perfect cu categoriile convenționale în care uneori suntem înghesuiți/înghesuite. 

Rezidența Are you still dancing?/Încă mai dansezi? se va finaliza cu o prezentare publică informală pe 29 martie, ora 18 la spațiul AREAL. Intrarea este gratuită, cu rezervare în prealabil la adresa areal@arealcolectiv.ro

Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performer. A studiat psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi coregrafia la UNATC București. Este pasionată de creaţie coregrafică, educaţie artistică, discurs teoretic şi performativ. Trece prin numeroase stagii de formare artistică, participă la rezidențe naționale și internaționale, creează spectacole de dans și performance, coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan. A fost coordonatoarea departamentului de comunicare din cadrul Centrului Național al Dansului București, curatoare asociată pentru Bucharest International Dance Film Festival, directoare artistică a Festivalului Caleido. Este una dintre membrele fondatoare ale Asociației Developing Art. Colaborează constant cu artiști/e și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului și artelor performative. Din 2022 este artist- asociat AREAL. 

Rezidența este organizată în cadrul programului anual “Rezidențele AREAL 2024”,  proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.