Spațiul AREAL și Muzeul de Artă Recentă/MARe

30 iunie 2023

Ești performer sau coregraf interesat de colaborări artistice în zona artelor vizuale? 

Ești artist vizual, fotograf sau artist video/new media interesat să explorezi zona dansului contemporan? 

Vrei să te apropii de universul lui Picasso și să te bucuri de experiența unui rezidențe la București?

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică  în parteneriat cu Muzeul de Artă Recentă /MARe lansează în vara anului 2023 un nou program de rezidențe interdisciplinare de creație pentru coregrafi și artiști vizuali români.  

Rezidența interdisciplinară AREAL<>MARe continuă și dezvoltă colaborarea demarată de curatorul Cosmin Manolescu în 2020 cu Muzeul de Artă Recentă MARe în cadrul căreia a fost organizată o stagiune coregrafică cu două rezidențe de cercetare, cu participarea coregrafelor Alexandra Bălășoiu și Andreea Novac și artiștilor vizuali Andra Nedelcu și Sebastian Moldovean, instalația performativă “Eventually, everything will make sense” precum și alte spectacole și evenimente conexe. 

DETALII REZIDENȚĂ

În noul format propus de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică în parteneriat cu Fundația MARe/Muzeul de Artă Recentă, noua rezidență interdisciplinară va avea o durată de 4 săptămâni și se va finaliza cu realizarea unui nou produs cultural care va putea lua forma unui performance, piese coregrafice noi, film de dans, expoziție de fotografie sau instalație performativă. Tema proiectului care va fi realizat pe parcursul rezidenței va trebui să pornească de la universul artistic/poetic al lui Pablo Picasso. Menționăm că în perioada 25 septembrie – 8 ianuarie 2023 MARe/Muzeul de Artă Recentă va organiza expoziția „Efectul Picasso – Contribuţia României la anul aniversar Pablo Picasso, 2023” în care vor fi expuse pentru prima dată în România 46 de lucrări de Pablo Picasso și aproximativ tot atâtea lucrări realizate de artiști români influențați de Picasso.

Rezidența se va derula atât în spațiile de la MARe în perioada 3 – 16 august cât și la spațiul AREAL în perioada 1 – 15 septembrie. In prima parte a rezidenței, care va avea loc în luna august, cei doi artiști invitați în rezidență se vor cunoaște/descoperi, și vor explora interiorul Muzeului, interacționând cu spațiile muzeale, operele de artă și expozițiile instalate. În cea de-a doua parte, artiștii se vor muta în studioul de dans al spațiilor AREAL unde vor continua să dezvolte primele impresii și idei artistice într-un produs cultural de tipul instalație, film de dans, fotografie sau performance. La finalul rezidenței vor avea loc prezentări publice la MARe/Muzeul de Artă Recentă și/sau AREAL (în funcție de natura proiectului propus) în perioada 3-10 octombrie. 

CRITERII DE SELECȚIE

Criteriile care vor sta la baza selecției pentru rezidența interdisciplinară vor fi: tema proiectului în raport cu universul artistic al lui Pablo Picasso, calitatea artistică a proiectului propus, tipul de colaborare propus și modul în care proiectul adresează publicul larg. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la adresa: areal@arealcolectiv.ro

CE OFERIM

Rezidența oferă un onorariu de 4000 lei/artist (sumă brută), spațiu de repetiție și întâlniri la MARe/Muzeul de Artă Recentă (august) și la AREAL (septembrie). În cazul în care este nevoie, AREAL poate asigura gratuit cazarea unui artist la spațiul AREAL pe perioada rezidențelor. In cazul în care ambii artiști au nevoie de cazare, costurile adiționale pentru cel de-al doilea artist vor trebui acoperite individual, iar costurile de transport către/din București rămân în responsabilitatea artiștilor selecționați. Vă rugăm să menționați în dosarul de candidatură dacă aveți nevoie de cazare. Artiștii interesați pot aplica fie în tandem sau individual cu o propunere artistică. 

ÎNSCRIERI

Dosarul de candidatură va trebuie să includă: o scrisoare de interes (maxim o pagină A4), scurtă prezentare a proiectului propus (maxim 2 pagini A4), scurtă biografie (maxim o pagina A4 pentru fiecare artist participant, linkuri video Vimeo sau YouTube (obligatoriu), portofoliu artist (obligatoriu pentru fiecare artist). Dosarul trebuie trimis la adresa areal@arealcolectiv.ro. Data limită de depunere a cererilor de candidatură este 30 iunie 2023, iar rezultatele selecției vor fi anunțate la începutul lunii iulie. Selecția artiștilor va fi realizată de curatoarea Antonia Iordache (MARe) și coregraful Cosmin Manolescu (AREAL), care va avea și rol de coach artistic pentru această rezidență. La rezidență pot aplica artiști români din toată țara.

Rezidența interdisciplinară AREAL<>MARe face parte din proiectul „AREAL – spațiu pentru rezidențe artistice”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto: Rezidențe Dans la MARe (2020)