Dansul este o continuă celebrare a vieții și a morții
Dansul este ascultare, forță, putere, concentrare, încredere, improvizație, respirație și emoție
Dansul este întuneric, cerul gurii, presiune, tălpile picioarelor, joc, respect, sentiment sau sens
Dansul este o ușă deschisă către viitor,
Dansul este aici și acum
Dansul nu are nevoie sa se autodefinească, să se justifice,
Dansul este strigătul și nevoia sălbatică de a fi in viață
El doar este și e suficient
Dansul este ultimul nostru cuvânt. În care se găsește totul”.
AREAL intră în 2023 în cel de-al treilea an de activitate în care continuă să sprijine dezvoltarea scenei coregrafice românești. Condus din decembrie 2020 de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante continuă să ofere și în acest an o serie de premiere coregrafice, spectacole, rezidențe și atelierele de dans contemporan. Din 3 martie vă invităm la întâlnirea cu dansul contemporan în cadrul stagiunii de primăvară în care aveți posibilitarea să descoperiți formate diferite de spectacol și performance prezentate la Teatrelli & Creart, spațiul AREAL și Muzeul de Artă Recentă. Rezervări de locuri se pot face la adresa areal@arealcolectiv.ro, iar prețul biletelor este între 20, 30 sau 50 lei.
Mai jos găsiți deja primele spectacole programate, urmând ca în perioada următoare să anunțam și alte evenimente.
Flori, pietre și alți demoni (premieră 2023)
un performance de/cu: Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu
3 și 4 martie, ora 19, TEATRELLI, Piața Alexandru Lahovari, nr. 7Flori, pietre și alti demoni, este un performance colectiv născut dintr-o călătorie în inconștientul creatorilor săi. Metaforă a experienței umane, piesă este o călătorie în temele universale ale traumei, iubirii și (dez)organizării. 3 coregrafi devin pe rând performeri, comentatori, generatori de situații absurde, fac declarații și participă la un streaptease emoțional precum și alte întâmplări aleatorii. Un spectacol-proces în care publicul este invitat să plece împreună cu artiștii într-o explorare a sine-ului și a problemelor generate de emoții, capitalism și represiunile societății contemporane. Spectacolul a fost realizat în cadrul AREAL spațiu pentru dezvoltare culturală, program co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Evenimentul este prezentat în cadrul programului creart/Teatrelli „Spectacole independente în premieră” și în deschiderea stagiunii de primăvară AREAL 2023, proiect realizat de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Biletele costă 30 lei și pot fi achiziționate aici
În căutarea corpului pierdut (2021)
creație colectivă AREAL
cu/de: Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina De Piante
12 martie, ora 19, spațiul AREAL, str. Anatasie Simu nr. 2, ap.6
12 mai, ora 19, spațiul AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2, ap.6
În căutarea corpului pierdut este un performance labirint despre amintiri, vise și călătorii în lumea emoțiilor și a corpului pierdut în timpul pandemiei.
“Am plecat într-un drum catharctic pornind de la un corp-arhivă labirintic și schimbările de stări, fizicalitate și emoții. Ne-am amintit că văzul și cuvântul sunt doar fragmente fragile de adevăr, iluzii ale unor cunoașteri temporare. La început, fiecare a condus câte o sesiune de repetiții, am intrat în contact cu practicile celuilalt, am improvizat, ne-am pus întrebări și am devenit sculpturi. Privindu-i pe ceilalți, am asimilat inconștient partiturile lor. Am generat astfel mult foarte mult material coregrafic bun acum în proces de coagulare. Prin această „străfulgerare de propuneri”, ne-am întâlnit cu un corp-haiku plin de întrebări, care-și cântă viața moartă în fiecare clipă. Am dansat la răsărit, am practicat butoh noaptea printre sculpturi și am dansat cu harta semnelor vizibile/ invizibile din noi. Fiecare corp înseamnă mai multe corpuri și povești cristalizate deodată în structuri discontinue. Așa va arăta spectacolul nostru: precum cristalele și coralii care-și strigă viitorul. Dacă pandemia a subliniat posibilitatea de a pune frână pentru o clipă, asta vrem și noi să aducem În căutarea corpului pierdut: locul de frână, de reflecție onestă, în care potențialul refulat găsește mediul bun pentru a se reactiva. În cadrul noii producții AREAL, sculptăm prezentul și îi invităm pe oameni să vină alături de noi. (Alexandra, Cristina, Cosmin & Valentina).
Număr de locuri dispobibile – 12.
Capilar/revizitat (2022)
un performance de/cu Cristina Lilienfeld, Cosmin Răzvan Țupa, Anca Elena
19 martie, ora 19, Spațiul AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2, et. 3, ap. 6, sector 1Prin Capilar/revizitat, Cristina Lilienfeld (dans), Anca Elena (muzică) și Răzvan Țupa (poezie) îți propun traseul comunicării între tine și ceilalți. Cei trei artiști îți aduc, fiecare din domeniul său, o explorare a felului în care suntem în contact unii cu ceilalți – de la întâlnire la intimitate, fantasme și, în cele din urmă, comuniune. Chiar și atunci când ceilalți ar putea fi tot tu. Capilar are la bază întâlnirea dintre 3 artiști din discipline diferite, aceștia reunindu-se în pasiunea pentru poezia portughezului Fernando Pessoa. Cele 3 discipline (muzică, dans, poezie) intră în dialog, hrănindu-se reciproc într-un performance sincretic care invadează întreg spațiul AREAL.
In Căutarea Dansului (2022)
cu/de Alexandra Mihaela Dancs
29 aprilie, ora 17
30 aprilie, ora 17
Spațiul AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2, et. 3, ap. 6, sector 1“M-a sfătuit un prieten la un moment dat să nu caut dansul prea departe de mine, că risc să nu îl mai găsesc.” spune Alexandra Mihaela Dancs. Noua creație coregrafică “În Căutarea Dansului” reprezintă o trecere prin arhiva de mișcări și povești ce aparțin sau nu procesului de lucru și o încercare de a da acestora o nuanță performativă. “Căutarea” a început în 2019 la Centrul Național al Dansului București și a continuat, mai apoi, la Casa Tranzit din Cluj finalizându-se în 2022 în cadrul unei rezidențe coregrafice la AREAL. Gândit pentru un public restrâns, solo-ul se adaptează în permanență prezentului și realității imediate, se dezvoltă în funcție de specificul locației și capătă noi semnificații în conexiune cu experiențele mai mult sau mai puțin performative, acumulate până la momentul respectiv.
A dance to keep you company (2022)
cu/de: Andreea Novac
29 aprilie, ora 19
30 aprilie, ora 19
Spațiul AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2, et. 3, ap. 6, sector 1Andreea Novac a început să lucreze în jurul ideii de companie în martie 2019, odată cu prima rezidenţă de creaţie oferită de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti la La Briqueterie-CDCN du Val-de-Marne Paris. A doua rezidenţă de creație a avut în mai 2019, la Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, în cadrul programului de rezidențe europene Gabriela Tudor. Cea de-a treia rezidență, cea în care a și definitivat formal 𝘼 𝙙𝙖𝙣𝙘𝙚 𝙩𝙤 𝙠𝙚𝙚𝙥 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙤𝙢𝙥𝙖𝙣𝙮, a avut loc în decembrie 2021 la Areal – Spațiu pentru Dezvoltare Coregrafică din București. Trei ani şi o pandemie mai târziu, Andreea se întoarce asupra ideii de companie/ acompaniere într-o perspectivă modificată, mai puţin spectaculară, cu miză în întâlnirea calitativă cu spectatorii, în calitatea transmisiei şi subiectivitatea receptării. Preț bilet 20 lei, rezervări la areal@arealcolectiv.ro.
Muzeul Corpurilor Vii (2023)
scultură performativă & performance AREAL
eveniment prezentat în cadrul festivalului “Fabrica de Sens”
Muzeul de Artă Recentă/MARe
14 iunie, ora 17 – 19, Bdul. Primăverii nr. 15
Intrarea se va face pe baza biletului la muzeu.
Stagiunea de primăvară AREAL 2023 este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
poză Alina Ușurele – fragment de repetiție din noua creație AREAL “Flori, pietre și alți demoni”.