AREAL

17.11.2022

Atelier Feldenkrais cu Valentina De Piante

Joi, 17 noiembrie, 18:30 – 20:30

Joi 24 noiembrie, 18.30 – 20.30 

Luni 28 noiembrie, 18:30 – 20:30

Iubesc să ascult oamenii din jur care mă inspiră, în cele trei întâlniri care vor avea loc în luna noiembrie la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică și unde vom lucra cu funcția de împinge, de a spirala, de a trece capul sub un vinclu. Ieșind din schemele motrice inconștiente, vom antrena o concentrare a minții din ce în ce mai eficientă, dincolo de dispersiunea și fragmentarea cotidiană a unei minți hiperstimulate. Ceea ce va aduce o transformare a emoțiilor dominante și o creștere a energiei. 

De câțiva ani sunt interesată de metode corporale care evidențiază conexiunea cu propriul potențial creativ, cu integrarea ariilor sensorio-motorii-emotionale-cognitive ale creierului, cu constientizarea celor patru sisteme nervoase ( S.VOLUNTAR, PARASIMPATIC, SIMPATIC SI ENTERIC).

De aceea, în acest curs propun lecțiile de AWARENESS THROUGH MOVEMENT ale metodei Feldenkrais®, îmbinate cu exercitii de improvizatie si sesiuni de feedback. Metoda Feldenkrais pune accent pe potențialul creativ al fiecăruia explorând pattern-uri de mișcare atipice. Mișcările neobișnuite ajută la expandarea propriului bagaj motor, la diferențierea dintre micile și marile părți ale corpului, la o conștientizare a conexiunilor dintre acestea. Dar impreuna cu o constientizare corporala, metoda ajuta la schimbarea pattern-urilor de gandire si pe cele emotionale. Creatorul metodei, Moshe Feldenkrais, punea accent pe persoană și pe felul în care aceasta prelucrează în timp real informații despre corpul ei, despre senzații, impulsuri imperceptibile și necunoscute. În zilele de astăzi metoda face parte din studiile transdisciplinare de Embodied Cognition, care postulează că orice cunoaștere si auto-cunoastere depind de gradul de conștientizare a corpului și că prin corp se poate schimba gândirea, emotia și percepția. De aceea abordarea este experiențială: secvențele de mișcări sunt simțite pe propria piele, iar mai apoi este studiat mecanismul neurofiziologic de feedback – se observă gândirea și starea după experiența mișcării. Metoda ajunge să dea la o parte stereotipurile curente despre forță, efort, tonus, întinderea corpului. Pentru Feldenkrais mișcarea este un eveniment complex care iradiază cu trasee foarte personale: ea înseamnă de fapt o organizare complexă dintre intentii contradictorii, emotie, imaginea propriei persoane, atenție, și organizarea corpului.
Dupa o sesiune de lucru fiecare experiementează capacitatea de decizie, acțiuni monomotivate, echilibrare emoționala.


Step by Step: ce se intampla in timpul unei lectii Feldenkrais?
Pasul I: NE INTINDEM LA SOL
Se echilibreaza astfel sistemele simpatice si parasimpatice. Pentru neurostiinta acesta este momentul in care se creeaza asocieri sinaptice care ne decupleaza de memoriile din trecut, de functionarea inconstienta si se activeaza zone cerebrale noi. Inima incepe sa bata cu un ritm fiziologic, dand spatiu celor doua momente neregulate ale inspiratiei ( care activeaza SN simpatic al actiunii) si ale expiratiei ( SN parasimpatic al asimilarii).
Pasul II: SENZATII SI MISCARE
In timp ce ne miscam, monitorizam senzatiile. Pentru neurostiinta neuronii motori sunt si senzoriali. Trebuie sa ne miscam ca sa amplificam perceptia!
Pasul III: ASCULTARE si PAUZA
Ascultam ceea ce ne spune corpul nostru. Invatam sa avem grija de noi insine. La nivelul sistemului nervos in acest moment se integreaza ariile cerebrale: de la cele sensorio-motrice, la cele emotionale si la cele cognitive. Pauza inseamna pentru neurostiinte sa ne oprim sa reactionam impulsiv, pentru a gasi alte solutii decat rapunsurile automate.
Pasul IV: OBSERVARE, ATENTIE
Antrenam capacitatea de a monitoriza-misca-simti traseul miscarii. Antrenam capacitatea de a invata si implicit capacitatile ca problem solving, decision making, memoria, control, coordonare
Pasul V: DEZVOLTAM ALTE SCHEME MOTRICE= NE DECONDITIONAM
Iesim din haina, postura pe care o purtam zilnic, si reinvatam sa ne miscam. Telul este de a capata puterea sa actionam in propriul corp, dincolo de inerentele inhibitii mentale/emotionale/fizice.

Program 

Joi 17 noiembrie, 18.30 – 20.30, lecția de metoda Feldenkrais® și dezvoltarea ei prin exerciții de improvizație, curs deschis tuturor, indiferent de nivel

Joi 24 noiembrie, 18:30 – 20:30, lecția de metoda Feldenkrais® și dezvoltarea ei prin exerciții de improvizație, curs deschis tuturor, indiferent de nivel

Joi 28 noiembrie, 18.30 – 20.30, lecția de metoda Feldenkrais® și dezvoltarea ei prin exerciții de improvizație, curs deschis tuturor, indiferent de nivel

Costuri:
1 abonament de 3 ședințe de metoda Feldenkrais: 300 de lei
1 sedinta: 120 de lei

Înscrieri

Înscrieri la adresa de mail: valentina.de.piante@gmail.com. După confirmarea locului plata se va face către Areal Dans Srl, IBAN:, RO18BTRLRONCRT0583972701 cu mențiunea “Înscriere atelier Feldenkrais-ATM- la Areal”