AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2

12 noiembrie 2022

Rezidență XP_RTM & Alexandra Gîrbea

curs-laborator “Movement Art”, 12 noiembrie, ora 15 – 18

In luna noiembrie coregrafa Alexandra Gîrbea, artist asociat AREAL, revine la București într-o nouă rezidență de cercetare coregrafică în care va studia impactul corporal și emoțional al muzicii și sunetului, care vor fi abordate dintr-o perspectivă microscopică și reduse la elementul lor esențial: vibrația. 

„Rezidența de față are loc într-un moment cheie pentru activitatea mea din acest an, servindu-mi ca o posibilitate prețioasă de integrare a experiențelor artistice recente și direcționare a acestora spre dezvoltarea viitoarelor proiecte creative. În acest an, am fost implicată în numeroase proiecte creative prin care am explorat întâlnirea dintre dans – muzică experimental/ambientală – muzică jazz live – filozofie – scriere (Variațiunile Castanului, RITM – DANS ™, Rezidența RITM Cadre&Forme, Lucky Dust). Toate acestea au adus în lumină practici noi ce se cer dezvoltate. 

Rezidența AREAL 2022 va fi folosită spre a căuta modalități în care dansul devine un mediu generativ de sound art. Pe lângă studiul teoretic al acestei posibile congruențe, voi iniția dialoguri cu artiști bucureșteni, în scopul de a crea posibilitatea unor colaborări viitoare.  Fiind un om al mișcării, voi completa cercetarea teoretică cu una intuitivă, căutând în propria experiență corporală posibile trasee creative. Corpul în mișcare are potențialul de a genera idei inaccesibile minții discursive, formate din intersecții unice ale memoriilor, emoțiilor și dorințelor adăpostite în corp. Toate aceste experiențe corporale vor fi reflectate într-un jurnal de lucru” – spune Alexandra Gîrbea.

Rezidența AREAL oferită Alexandrei Gîrbea se va finaliza pe 12 noiembrie, ora 15 în cadrul unui curs-laborator Movement Art, în care coregrafa va împărtăși cu participanții interesați, rezultatele cercetării sale. Înscrieri la adresa areal@arealcolectiv.ro

Rezidența este organizată în cadrul stagiunii de toamnă Corp.AREAL proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Rezidența XP_RTM este o componentă a programului colectiv 𝐃.𝐀.𝐍.𝐒 ™ – platformă colectivă de dans pentru Timișoara”, dezvoltată în parteneriat de Indie Box, Concentric Projects și implementată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.