AREAL

30.09.2022

Private Show, versiune AREAL 2022
30 septembrie, ora 20
cu/de: Cosmin Manolescu & Paradis Serial
număr maxim de spectatori: 6
durată variabilă: între 60 – 120 minute


Din luna septembrie vino la AREAL, zâmbește, simte-te liber, experimentează și descoperă lumea dansului contemporan printr-o serie de noi spectacole prezentate de artiștii AREAL.

Unul din spectacolele din stagiunea de toamnă Corp.AREAL 2022 este „Private Show”, realizat și interpretat de Cosmin Manolescu.

Care mai este sensul vieții după cei doi ani de pandemie și 4 luni de război în Ucraina?
Care sunt lucrurile care ne mai mișcă și ne bucură în prezent ?
Ce interacțiuni coregrafice mai sunt posibile acum și cum?


Coregraful Cosmin Manolescu încearcă să răspundă la aceste întrebări într-un dialog performativ purtat între trecut și prezent, pornind de la experiența primului său performance unu-la-unu „Private show”, realizat acum 20 ani. Acest dialog peste timp a luat forma unei instalații performative „Private Bodies” prezentată în noiembrie 2021 la Pavilion 32 – Goethe Institut București, dar și a unei noi versiuni a piesei „Private Show”, prezentate la spectatori acasă. În 2022 „Private Show” se transformă într-un joc-confesiune în afara zonei de confort, însă în siguranța spațiului AREAL. Private Show este în egală măsura o încercare de revizitare a memoriei celor 20 de ani care au trecut de la prima versiune a piesei, prezentată în 2000 la Bienala de Artă Perific de la Iași. O încercare de cunoaștere și (re)descoperire a dansului prin experiența unor spectacole sau experimente de dans butoh realizate de Cosmin Manolescu precum “Ce este dansul contemporan” (2015), [Fragil] sau Imaginarium (2019), unele deja uitate de publicul spectator. „Private Sho” este un performance realizat de Cosmin Manolescu & Fundația Gabriela Tudor în cadrul proiectului „body.exe | interacțiuni coregrafice”, realizat în parteneriat cu Goethe-Institut București în cadrul unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Piesa „Private Show” a avut premiera într-o primă variantă de happening la Bienala de Arte Vizuale „Periferic” de la Iaşi, în iunie 2001. Ulterior evenimentul a făcut parte din stagiunea de spectacole a Centrului Multi Art Dans, intitulată „Acces la inspiraţie” şi realizată cu sprijinul financiar al Fundaţiei Pro Helvetia. Spectacolul s a jucat pînă în 2004 în diferite spaţii din Bucureşti – Fundația META, Green Hours 22 Jazz Cafe, dar și la Beirut și San Diego. La invitaţia lui Roberto Casarotto în 2004 a fost realizată o versiune a performance-ului cu 2 dansatori italieni – Aline Nari şi Davide Frangioni, care a fost prezentată la Bassano del Grappa şi la Bucureşti.

REZERVĂRI
Există 6 locuri disponibile pentru spectacolul din 30 septembrie, care pot fi rezervate la adresa de email cosmin@arealcolectiv.ro. Taxa de participare este de 30 lei/persoană și se va plăti în contul AREAL DANS SRL, IBAN RO18BTRLRONCRT0583972701 deschis la Banca Transilvania cu mentiunea „Private Show”. Piesa „Private Show” este disponibilă pentru a fi prezentată și la spectatori acasă. Cei interesați pot trimite un mesaj de interes, urmând ca programarea să se facă pentru luna septembrie.

Spectacol prezentat în cadrul Stagiunii de toamnă Corp.AREAL, proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programulului București afectiv 2022. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Despre prima variantă a piesei “Private Show” (2001)
“Am fost mereu interesat de conexiunea dintre artist și publicul său, în acea legătură emoțională, senzorială care se creează în timpul spectacolului de dans. Pînă acum nu mi am cunoscut publicul. Părea a fi mai degrabă amorf, o masă întunecată dincolo de scenă. Acesta este motivul pentru care m am gîndit să îi întîlnesc într un spațiu privilegiat, unde fiecare dintre ei să aibă posibilitatea de a avea propriul său spectacol privat” afirma Cosmin Manolescu în textul happening-ului “Private Show” din 2001.

O piesă pentru un singur spectator, text de Eliza Teodorescu, articol publicat in Revista Atitudini, nr. 10/2002
“Închipuie ţi cum ar fi ca un dansator să susţină un spectacol numai pentru tine. Să ţină cont în tot ceea ce face pe parcursul a 10 minute de preferinţele şi de imaginaţia ta. Să încerce să te facă să simţi cu aceeaşi intensitate cu care simte el cînd dansează. Şi apoi să îţi mulţumească pentru ajutorul pe care i l ai dat în activitatea sa de creaţie. Ei bine, aceste lucruri, visate poate de unii dintre noi, au trecut de la imaginaţie la realitate şi s au în tîmplat de curînd într o sală de spectacole din Bucureşti. (…) Şi artistul şi spectatorul au parte de o experienţă neobişnuită. Pe de o parte, artistul îşi descoperă publicul, lucru care nu se întamplă într o sală de spectacole convenţională, în care cele două parţi nu interacţionează deloc. El poate să experimenteze şi să inoveze în acelaşi timp pornind de la dorinţele spectatorului, şi apoi să descopere impactul pe care creaţia sa a avut o asupra acestuia. Pe de altă parte, spectatorul nu este un simplu privitor, ci un fel de regizor, care poate să îşi dea o părere asupra a ceea ce face artistul şi să îi spună ce îi place şi ce nu îi place.”

BIO
COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer și director artistic al companiei Paradis Serial/Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, ș.a. În cei peste 25 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. În 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat un premiu de excelență pentru dezvoltarea dansului contemporan, iar în decembrie 2015, Fundația Alexandrion i-a oferit premiul secțiunii dans pentru spectacolul “Zmeul”. În ianuarie 2017 a primit premiul pentru Rezistență în cultură pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor, oferit de Administrația Fondului Cultural Național. Ultimul său spectacol – “Simple Plăceri”, a fost prezentat în 2019 sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea și la spațiul POINT. Din 2020 este inițiator și co-fondator AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică unde își desfăsoară activitatea artistică în prezent.