Timișoara

iunie-octombrie 2022

D.A.N.S ™ – platformă colectivă de dans pentru Timișoara cu spectacole, ateliere, burse, laboratoare și rezidențe coregrafice

Scena de dans contemporan din Timișoara crește și se dezvoltă prin D.A.N.S ™o platformă colectivă pentru dans inițiată în parteneriat de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, Indie Box și Concentric Projects Timișoara cu scopul principal de a susține creația coregrafică românească și de a sprijini colaborările artistice interdisciplinare precum și dezvoltarea de noi audiențe. În egală măsură proiectul își propune să sprijine eforturile de diversificare a ofertei culturale locale timișorene dar și să creeze premisele pentru deschiderea în viitor a unui nou spațiu de dans contemporan la Timișoara. 

D.A.N.S.™ este în egală măsură, un exercițiu de activare și dezvoltare culturală care pune în centrul său OMUL, în căutarea momentului prezent și care propune în egală măsură să crearea de conexiuni între Dans și diferite Arte contemporane  – poezie, artă vizuală, muzică, cu accent important pe explorarea Naturii și a Spațiului public.

Activitățile diverse propuse de echipa curatorială formată din Alexandra Gîrbea (coregraf Timișoara), Alexandra Bălășoiu (coregraf și manager cultural) și Cosmin Manolescu (coregraf și expert cultural) vor oferi o infuzie de vitalitate, energie și stare de bine, extrem de necesare timișorenilor în actualul context postpandemic dar și al războiului din Ucraina. 

Programul D.A.N.S ™ debutează sâmbătă, 21 mai, Variațiunile Castanului – un nouă producție coregrafică în 4 acte artistice propusă de coregrafa Alexandra Gîrbea & Concetric Projects din Timișoara în parteneriat cu Casa Artelor și o serie de artiști locali. Primul – Once upon a tree, prezentat la Casa Artelor pe 21 mai, prilejuiște întâlnirea artistică din Alexandra și colectivul muzical Makunouchi Bento. Prin dans și muzică, spectatorii sunt invitați să descopere un univers fantastic, imaginar, inspirat din ritmul și vibrația naturii. Elementul de conexiune cu natura este castanul, ale cărui mesaje sunt simțite și traduse în dans înainte și fără nevoia de a fi înțelese. În continuare timp de o lună, în fiecare zi de sâmbătă,  vor avea loc alte trei ritualuri performative de dans, muzică ambientală experimentală și proiecții video, în jurul deja celebrului castan din curtea Casei Artelor. Astfel pe 26 mai Alexandra va prezenta performance-ul In the beginning there was freedom în colaboare cu Doctorul Sinteză & Christina Sakhatska, pe 2 iunie va prezenta rezultatele unui laborator coregrafic în cadrul evenimentul The ocean inside realizat în colaboare cu coregrafele Timea Kovacs  (Budapesta) & Alexandra Bălășoiu (București). Ultimul eveniment  – How to tame your dragon va avea loc pe 9 iunie cu participarea artistului Tiberiu Vasilescu aka We are  Creepz. Mai multe detalii despre Variațiunile Castanului regăsiți pe pagina de facebook Concentric Projects.

Totodată, debutul proiectului marchează și o premieră pentru iubitorii de dans din Timișoara prin lansarea burselor AREAL™, prin care doi timișoreni vor putea descoperi mai bine lumea dansului contemporan. Bursele, în valoare de 1000 lei fiecare, vor putea fi folosite de cei interesați în perioada iulie – noiembrie 2021 pentru a acoperi taxele de participare la diferite ateliere de dans contemporan și spectacole organizate la Timișoara în vara-toamna anului 2022.  Scopul acestei inițiative este de a crea o legătură mai solidă între spectator și lumea dansului contemporan, contrazicând astfel stereotipul conform căruia arta coregrafică de astăzi este inaccesibilă și abstractă.  Cei interesați să beneficieze de bursa AREAL™ sunt invitați să trimită un mesaj cu răspunsurile la întrebările – ce este dansul contemporan pentru tine, cum crezi că se poate dezvolta mișcarea de dans contemporan în Timișoara și să menționeze modul în care intenționează să folosească bursa, la adresa areal@arealcolectiv.ro până la data de 30 iunie 2022, urmând ca cei doi câștigatori să fie anunțati la începutul lunii iulie 2022.  Mai multe detalii despre bursă regăsiți la adresa https://fb.me/e/2qaNCrPeP

Activitățile viitoare vor continua în această vară/toamnă cu sesiuni de dans liber de la Casa Artelor cu Denis Bolborea, Alexandra Gîrbea și Cosmin Manolescu (iulie-septembrie), un laborator experimentale de dans & poezie organizate în parteneriat cu Librăria Cărturești (august-octombrie) dar și un proiect coregrafic de explorare urbană și activare al Cartierului Iosefin din Timișoara precum și un atelier de management cultural, ambele propuse de coregraful și expertul Cosmin Manolescu. Programul D.A.N.S ™ se va finaliza cu premiera timișoreană a producției colective AREAL – În căutarea corpului pierdut (8 octombrie) precum și a spectacolului-instalație Moving [M]others, o producție Indie Box (5 noiembrie), ambele prezentate la Teatrul German de Stat precum și cu o rezidență coregrafică europeană care dorește să pună bazele unei viitoare co-producții internaționale la Timișoara.

Prin multitudinea de evenimente propuse, D.A.N.S ™  își propune să creeze conexiuni, colaborări și sinergii la nivelul scenei culturale locale și să ofere un context de dezvoltare organic și de conectare a artiștilor locali cu Bucureștiul dar și cu scena europeană. Credem cu tărie că dansul are potențialul de a schimba paradigme la nivelul scenei culturale locale din Timișoara prin flexibilizarea mentalităților și prin accesarea altor tipuri de gândire non-discursive, pregătite să descopere teritorii încă neexplorate. 

D.A.N.S ™ este un program coregrafic colectiv dezvoltat de AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, Indie Box, Concentric Projects în parteneriat cu Casa Artelor, Librăria Cărturești Opera, Institutul Francez din Timișoara, Teatrul German de Stat din Timișoara, FABER, FITT și implementat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara. 

Vă mulțumim pentru atenție și invităm timișorenii la dans!