Câmpina

19-20.12.2021

În ajunul Crăciunului, în zilele de 19 și 20 decembrie, artiștii AREAL vor demara un nou format educațional, [re-centrare], propus de Alexandra Bălășoiu, în colaborare cu Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, care își dorește să exploreze potențialul terapeutic al dansului contemporan.

Timp de 2 zile artiștii AREAL și Loredana Larionescu (expert în dans-terapie) vor crea la Câmpina un spațiu de reflexie asupra corpului, prin desfășurarea unor activități ce propun metode diverse de raportare la mișcare și dans. Vom porni pe un traseu de reîntoarcere și repoziționare în propriul corp, apelând la metoda Feldenkrais® alături de Valentina de Piante, la diverse abordări din dansul contemporan propuse de Alexandra Bălășoiu și Cristina Lilienfeld, precum și la asigurarea unui cadru sigur și reflexiv, cu mijloacele dans-terapiei, alături de Loredana Larionescu.

De asemenea, în conexiune cu atelierele de dans pentru pacienții și personalul medical de la Câmpina, pe 20 decembrie va fi prezentată o versiune adaptată a spectacolului În căutarea corpului pierdut.

Program AREAL @ Câmpina

19.12.2021 – Atelier de dans terapie pentru pacienți

20.12.2021 – În căutarea corpului pierdut | spectacol AREAL

20.12.2021 – Atelier de mișcare creativă pentru medici și personal auxiliar

“De la finalul anului 2019, am început să lucrez artistic în relație cu sănătatea mentală și percepția socială asupra nebuniei, ca un proces de înțelegere, vindecare și comunicare a unor experiențe personale. Am dezvoltat astfel un performance solo destinat spațiului public – “Mareele de primăvară ale unei fete cuminți”, pe care l-am prezentat în avanpremieră cadrelor medicale de la Spitalul de Psihiatrie Voila, și un film de dans colectiv, [ship of fools], însă cel mai împlinitor proiect a fost cel de intervenție culturală construit în parteneriat cu Loredana Larionescu, chiar la Spitalul de Psihiatrie Voila. Cu Movemental, am dansat printre posibilitățile de răspuns la viață, alături de pacienții și personalul medical, timp de 8 săptămâni. Eliberare, descătușare, comunicare, sprijin, spirit de comunitate, bucurie, bună dispoziție – așa au fost simțite, de către pacienții participanți la ateliere, propunerile noastre, iar dorința de continuare și revedere a fost mereu prezentă în feedback-urile lor. Îmi doresc ca prin dezvoltarea acestei inițiative în cadrul AREAL, să cresc puterea noastră de acțiune și prezența dansului acolo unde este poate cea mai mare nevoie de el. “  (Alexandra Bălășoiu, coordonator evenimente Câmpina)

Evenimentele din luna decembrie sunt organizate în cadrul în cadrul AREAL – spațiu pentru dezvoltare culturală, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. Partenerii media AREAL – Zile și Nopți, Zeppelin.

Foto: Dumitru Angelescu, Libertatea