AREAL

17-18.12.2021

În căutarea corpului pierdut

creație colectivă AREAL – premieră
17 și 18 decembrie, ora 19


cu/de:
Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilinefeld
Cosmin Manolescu, Valentina De Piante


După aproape doi ani de restricții și reinventare a relațiilor sociale, avem nevoie mai mult ca oricând de contact uman, de spectacol și de dans și credem că este important să găsim noi moduri de-a continua să existăm.

În căutarea corpului pierdut este un proiect artistic în care am plecat într-un drum catharctic pornind de la un corp-arhivă labirintic și schimbările de stări, fizicalitate și emoții. Ne-am amintit că văzul și cuvântul sunt doar fragmente fragile de adevăr, iluzii ale unor cunoașteri temporare. La început, fiecare a condus câte o sesiune de repetiții, am intrat în contact cu practicile celuilalt, am improvizat, ne-am pus întrebări și am devenit sculpturi. Privindu-i pe ceilalți, am asimilat inconștient partiturile lor. Am generat astfel mult foarte mult material coregrafic bun acum în proces de coagulare. Prin această „străfulgerare de propuneri”, ne-am întâlnit cu un corp-haiku plin de întrebări, care-și cântă viața moartă în fiecare clipă. Am dansat la răsărit, am practicat butoh noaptea printre sculpturi și am dansat cu harta semnelor vizibile/ invizibile din noi. Fiecare corp înseamnă mai multe corpuri și povești cristalizate deodată în structuri discontinue. Așa va arăta spectacolul nostru: precum cristalele și coralii care-și strigă viitorul. Dacă pandemia a subliniat posibilitatea de a pune frână pentru o clipă, asta vrem și noi să aducem În căutarea corpului pierdut: locul de frână, de reflecție onestă, în care potențialul refulat găsește mediul bun pentru a se reactiva. În cadrul noii producții AREAL, sculptăm prezentul și îi invităm pe oameni să vină alături de noi. (Alexandra, Cristina, Cosmin & Valentina).

Primele reprezentații au avut loc pe 3, 6 și 7 noiembrie la spațiul AREAL din str. Anastasie Simu nr. 2.

Următoarele reprezentanții din luna decembrie vor avea loc pe 17 și 18 decembrie, iar cei interesați își pot rezerva locurile la adresa areal@arealcolectiv.ro. Prețul unui bilet este 40 lei și există doar un număr de 12 locuri pentru fiecare reprezentație. Accesul se va face pe baza pașaportului verde sau al unui test PCR realizat cu 48 ore.

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului „AREAL coregrafic” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în co-producție cu Centrul de Cultură George Apostu din Bacău.


BIO ECHIPĂ AREAL

Alexandra Bălășoiu este un performer/coregraf stabilit în București, cu experiență de lucru în conceperea și implementarea de proiecte culturale, fiind responsabilă de principalele programe și proiecte desfășurate de Indie Box: Flowprints (2016-2020), Earsight (2017), Singing Bodies (2018), Laboratorul de Voci (2018), I Am You (2019), 100% Human Voice (2020). A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală Și Cinematografică București, secția Coregrafie, cu spectacolul Acum. Ca performer a lucrat cu Simona Deaconescu (Tangaj Dance), Andreea Belu, Alexandra Gîrbea, Cristina Lilienfeld, Valentina De Piante, Anne Dubois și Mădălina Dan. În cadrul proiectului Singing Bodies propune un proces creativ desfășurat atât în spațiul public, cât și în sala de repetiții, în urma căruia creează solo-ul performativ Spooky actions of a spoiled girl. A făcut parte din echipa creativă a spectacolului de circ contemporan Reveria și a muzicalului București, Je t’aime, la Circul Metropolitan de stat. Predă regulat cursuri de dans contemporan pentru începători și avansați, adulți, copii, precum și grupuri mixte de părinți și copii. Alexandra este membru co-fondator și co-director AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. În 2020 a primit premiul pentru rezistență în sectorul independent din partea Centrului Național al Dansului București.

Cristina Lilienfeld a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori dar și cu artiști vizuali și muzicieni făcând parte din mai multe grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei Lay(ers), Nu toți sunt eroi, Fapte vitejești, Moving Fields, Eighty Five Percent Of What You Remember, See You Soon precum și numeroase spectacole în care dansează sau pentru care a semnat coregrafia: Coregrafie de grup, În trup, Dancer In The Dark, The Great Scheme of Things – concert Fierbințeanu, Alienation or the Desire for Intimacy de Benno Voorham, A Truth, A Lie And A List Of Possibilities de Andreea Novac etc. continuă să fie prezentate pe scenele din București, din țară și internaționale. În 2016 a făcut parte din programul Dance Roads prin intermediul căruia a călătorit în cinci țări europene prezentând spectacolul Lay(ers). În 2015 a devenit membru al Asociației PETEC susținând diferite producții cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă. Cristina caută, atât în activitatea sa artistică cât și în cadrul atelierelor de dans contemporan pe care le susține să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact. Cristina este membru co-fondator și co-director AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică din 2020. În același an a primit premiul pentru rezistență în sectorul independent din partea Centrului Național al Dansului București.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer, curator și expert cultural, director artistic al companiei Paradis Serial/Fundației Gabriela Tudor. Crede profund că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2004). Spectacolele și proiectele sale sale au fost prezentate cu succes la București, Cluj, Bacău, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, Seattle ș.a. În perioada 2012-2015 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD – studio Paradis Serial unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. În prezent este interesat de proiecte experimentale care leagă corpul cu orașul, peisajul și natura. În 2017 a lansat proiectul copac Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriilor experiențiale și descoperirea necunoscutului. Din 2018 organizează anual un retreat de dans contemporan la plaja Corbu, iar în 2019 creează spectacolui Simple Plăceri, sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea. Cosmin este inițiator, membru co-fondator și co-director AREAL | spatiu pentru dezvoltare coregrafică.

Valentina De Piante este lector universitar la U.N.A.T.C. I.l.Caragiale, doctor în artele perfomative, coregraf Areal și performer, practician al metodei Feldenkrais®. Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură. În decembrie 2020, primește premiul CNDB ca artist indepedent, iar în decembrie 2019, împarte cu dna. prof. Raluca Ianegic premiul CNBD 2019 via Descentrat. Ca artist, studiază o abordare circumferențială asupra conștientizării în diverse formate, împărtășind practicile performative cu alți artiști și oameni de știință. Ține regulat ateliere de Awareness through Movement pentru oricine este pasionat de mișcarea conștientă, de auto-cunoaștere și de descoperire a propriului potențial. Printre coregrafiile ei se numară: Le Voix de la Mere, Corporis Memoriae, The Thing doesn’t Touch Me, Body of Grace, M.E.L.T. Motion, Emotion and Lateral Thinking și performance-ul durațional în cadrul proiectului Infuzion#1 (Montage). Din 2017 colaborează intens cu IndieBox pentru research-uri, spectacole și performance-uri: Earsight, Bad Mamma din Singing Bodie’s Trilogy. În luna septembrie 2021 prezintă instalația performativă [M]others, împreună cu o echipă interdisciplinară de mame artiste. Este membru fondator al asociației Viu Grai și colaborează cu Indie Box, Centrul National al Dansului, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm și cu asociația Dante Alighieri-București. Din ianuarie 2021 este co-director AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. În 2020 a primit premiul pentru rezistență în sectorul independent din partea Centrului Național al Dansului București.