AREAL

27.11-11.12.2021

A dance to keep you company
cu/de: Andreea Novac

proiect dezvoltat în cadrul unei rezidențe AREAL oferite în cadrul programului multi-anual | AREAL spațiu pentru dezvoltare culturală

prezentări finale
10 și 11 decembrie, ora 18 – 21.00

După rezidența oferită în luna septembrie tinerei coregrafe Alexandra Gîrbea din Timișoara, AREAL invită un nou coregraf în spațiile sale de lucru.

Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer din București. A început să lucreze în jurul ideii de acompaniere/companie în martie 2019, odată cu prima rezidenţă de creaţie, la La Briqueterie-CDCN du Val-de-Marne Paris, oferită de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, în cadrul sezonului Româno – Francez. A urmat apoi a două rezidenţă, în mai 2019, la Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, în cadrul programului de rezidențe europene Gabriela Tudor 2019, un program-pilot de mobilitate și de sprijin al creației artistice în domeniul dansului și artelor contemporane realizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu” în cadrul unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În primele două rezidenţe, ideea de companie/acompaniere a fost explorată în încercarea de a muta accentul dinspre un autor unic înspre un autor colectiv, pentru a evidenţia un timp şi un spaţiu al perspectivelor şi abordărilor diferite, doar parţial auctoriale. Concret, Andreea a cerut unor artişti şi prieteni să îi ţină companie aşa cum consideră fiecare potrivit, de la distanţă, iar materialul coregrafic care a apărut a fost, în fapt, un punct de întâlnire al sensibilităţilor şi gândurilor lor traduse prin propria imaginaţie, percepţie şi creativitate. În prezentarea work in progress din iunie 2019 i-a avut alături, pe scenă, pe Cosmin Manolescu şi Irina Marinescu.

Doi ani şi o pandemie mai târziu, în noiembrie – decembrie 2021, Andreea se întoarce asupra ideii de companie/ acompaniere într-o perspectivă modificată, mai puţin spectaculară şi mai accentuat experenţială, cu miză în întâlnirea calitativă cu spectactorii, în calitatea transmisiei şi subiectivitatea receptării.

Rezidența AREAL oferită coregrafei Andreea Novac pentru proiectul “A dance to keep you company” se va finaliza cu o prezentare publică în zilele de 10 și 11 decembrie. Cei interesați să participe își pot rezerva un loc la adresa areal@arealcolectiv.ro.

Rezidența AREAL este organizată în cadrul programului AREAL | spațiu pentru dezvoltare culturală, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

BIO
Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „IL Caragiale” București. Este pasionată de creaţie coregrafică, educaţie artistică, discurs teoretic şi performativ. Trece prin numeroase stagii de formare profesională și artistică, participă la rezidențe naționale și internaționale, creează spectacole de dans și performance, coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan. A fost coordonator de comunicare și consilier artistic în cadrul Centrului Național al Dansului București, curatoare asociată Bucharest International Dance Film Festival, directoare artistică a Festivalului Caleido, artist asociat Areal spatiu pentru dezvoltare coregrafică si membră fondatoare a Asociației Developing Art. Colaborează constant cu artiști și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului contemporan și artelor performative.
_________________

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este co-administrat de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante. Din luna martie 2021 AREAL își desfășoara activitatea într-un spațiu închiriat în str. Anastasie Simu nr. 2, ap. 6, București care organizează în mod curent cursuri și ateliere de dans contemporan, rezidențe și proiecte coregrafice destinate artiștilor și publicului larg.

foto: Alina Ușurelu