online/ Facebook

13-14.11.2021

Areal Educațional
masa rotundă despre prezentul și viitorul proiectelor educaționale în artă în București


participanți
Raluca Iacob (Asociația MetruCub, rețeaua Cultura în educație)
Elena Ghițoiu (Muzeul de Artă Recentă)
Svetlana Cârstean (scriitoare)
Ana Voinescu (MiMa Muzica)
Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Valentina De Piante (AREAL)
moderator: Cosmin Manolescu

transmisie online pe contul
https://facebook.com/Arealcolectiv


Activitatea culturală și educațională este serios pertubată în prezent, atelierele și spectacolele fiind deschise publicului larg într-un regim redus de 30% din locurile disponibile și doar pe baza pașaportului verde. În același timp școlile au intrat într-o vacanță forțată până pe 8 noiembrie.

Care sunt lucrurile care ne mai mișcă și ne bucură în această viață virusată de coronavirus?
Cum se mai poate dezvolta un proiect educațional relevant și de impact în condiții de pandemie? Reprezintă mediul online o soluție pentru viitorul proiectelor educaționale?
Ce tipuri de activități mai sunt relevante în prezent și cum le putem integra în proiectele noastre viitoare?

Pornind de la întrebările de mai sus vom încerca să analizăm împreună cu invitații noștrii – Raluca Iacob, Svetlana Cârstean Elena Ghițoiu, Ana Voinescu, situația actuală și să identificăm noi soluții și strategii de acțiune pentru implementarea proiectelor educaționale în 2022, an care se anunță a fi în continuare foarte foarte dificil. Masa rotundă avea loc la AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică în zilele de 13 și 14 noiembrie și va fi transmisă online la adresa https://facebook.com/Arealcolectiv.

13 Noiembrie
ora 16 – 18.30 – Educația culturală – nevoi, probleme și impact
prezentare participanți și proiecte educaționale implementate

14 Noiembrie
Ora 16 – 18.30 – Noi metode educaționale – scurtă privire către viitorul post-pandemic
Discuție informală despre viitorul proiectelor educaționale în București

Masa rotundă AREAL EDUCAȚIONAL este organizată în cadrul programului „AREAL – spațiu pentru dezvoltare educațională”, proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „București – Oraş deschis 2021″. Conţinutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Programul educațional AREAL este componentă a programului multi-anual AREAL – spațiu pentru dezvoltare culturală, program co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în perioada 2021-2023. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

BIO participanți

Alexandra Balasoiu lucrează ca performer, coregraf și coordonator de proiecte culturale, fiind responsabilă de principalele proiecte desfășurate de Indie Box în perioada 2016-2021: Flowprints, Earsight, Singing Bodies, Laboratorul de Voci, I Am You, 100% Human Voice, Danstopic, [m]others, [ship of fools]. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală Și Cinematografică București, secția Coregrafie, cu spectacolul Acum. Recent din 2020, a început să lucrez artistic în relație cu sănătatea mentală și percepția socială asupra nebuniei, dezvoltând un performance solo destinat spațiului public – ”Mareele de primăvară ale unei fete cuminți”, un proiect de intervenție culturală la Spitalul de Psihiatrie Voila în parteneriat cu Loredana Larionescu – ”Movemental” și un film de dans colectiv, [ship of fools]. De-a lungul timpului, a predat cursuri de dans contemporan pentru începători și avansați, adulți, copii, precum și grupuri mixte de părinți și copii. În cadrul proiectului [m]others a organizat o serie de rezidențe colective dedicate unui grup de artiste-mame și ai lor copii, în urma căruia s-au născut un format nou de ateliere pentru mame și copii, un performance work-in-progress coordonat de Valentina de Piante, două lucrări video, 6 lucrări plastice și două propuneri de proiecte în dezvoltare. Alexandra este co-director artistic al AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică și Indie Box.

Cristina Lilienfeld a studiat coregrafia și psihologia căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc.Din 2015 până în 2020 a fost director artistic al Asociației PETEC susținând diferite proiecte cu caracter interdisciplinar create pentru toate categoriile de vârstă. Ea susține cursuri de dans contemporan pentru toate grupele de vârstă începând cu anul 2010, cursuri care pun accenutul pe autodezvoltarea personală a participanților. Cristina caută, atât în activitatea sa artistică, precum și în cadrul atelierelor de dans contemporan pe care le susține, să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact. În 2020 a primit premiul pentru contribuția adusă dansului contemporan în România din partea Centrului Național al Dansului București. Cristina este co-director artistic al AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică (https://cristinalilienfeld.ro/)

Valentina de Piante este coregraf și cadru didactic la UNATC; doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Este singurul profesor din țară cu expertiză ATM și FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. Din 2017, este interesată de studiile interdisciplinare adresate copiilor și adolescentilor, cercetând cum mișcarea este un declanșator de creativitate și de autocunoaștere. A avut mai multe colaborări cu Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea & IndieBox cu care creează performance-ul Singing Bodies Trilogy Part III – Bad Mamma. Ține ateliere constant în cadrul Asociației Arhipera ( Architecture on the margins of society) pentru oricine este pasionat de mișcarea conștientă, de auto-cunoaștere și de descoperire a propriului potențial. Este interesată de crearea unei platforme educative, performative şi creative despre conștiință și corp, artă și neuroeducatie, spațiu corporal și spațiu public. Valentina este co-director artistic al AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică

Cosmin Manolescu este coregraf, performer, curator și expert cultural. Din 1997 este director executiv al Fundației Gabriela Tudor, organizație cu care a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2004). In 2020 inițiază proiectul colectiv 4 Corpuri – Colectiv pentru Dans care a dus la apariția AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Din 1998 organizează regulat o serie de proiecte educaționale și ateliere de dans contemporan pentru copiii și tineri, persoane cu deficiențe locomotorii, persoane nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Crede profund că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Cosmin este co-director artistic al AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

* * *

AREAL este un spațiu deschis experimentului, cercetării și colaborării artistice care susține creația contemporană, interdisciplinaritatea, formarea profesională și dialogul între artiști, public și scena de dans contemporan. Spațiul creează contexte, oferă resurse și susține mobilitatea profesioniștilor dansului în vederea dezvoltării sectorului coregrafic din București și România.

www.arealcolectiv.ro

foto – Valentina De Piante în timpul rezidenței educaționale la Școala italiană Aldo Moro – poză de Ira Merzlinchin