AREAL + Goethe Institut

12-15.10.2021

Între 12 și 15 octombrie 2021, artista Kira Kirsch va fi prezentă la București pentru a susține o conferință la Goethe Institut, precum și un workshop care se va desfășura la AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Profesoară, cercetătoare, dansatoare și cetățean implicat în viața comunității, Kira Kirsch se dedică studiului Axis Syllabus de douzăzeci de ani, încercând astfel să potențeze perspectivele prin care este privit corpul în mișcare. Artista va transmite acest mod de lucru participanților la workshopul intitulat Phenomenal Bodies,în timp ce conferința „Ideea este să trăiești întrebările și să le ajuți să înflorească” va aborda parcursul său ca artistă, profesoară și cercetătoare, vorbind, de asemenea, despre bazele teoretice și interogațiile filosofice care au stat la baza evoluției sale în domeniul coregrafic.

PHENOMENAL BODIES 
Atelier Axis Syllabus, AREAL (str. Anastasie Simu 2)
13-15.10 2021, 18:00-21:00

Axis Syllabus constituie astăzi o arhivă colectivă de informații despre corpul în mișcare, dar și un punct de plecare pentru felul în care putem studia și descrie corpul în mișcare. Axis Syllabus oferă mijloace de comunicare și de teoretizare din interiorul acestui „corp-minte” în mișcare prin descoperiri și perspective venind din mai multe științe. În acest atelier întins pe o durată de trei zile, ne vom întâlni în fiecare zi cu un alt tip de relație „științifică” din sau înspre corp pentru a produce și trăi experiențe diferențe. Pe lângă echiparea dansatorului cu instrumente fiabile și instalarea fertilă a unor stări interogative, scopul meu este acela de a amplifica percepția nuanțelor și de a crea, pornind de acolo, o virtuozitate somatico-energetico-tehnică.

IDEEA ESTE SĂ TRĂIEȘTI ÎNTREBĂRILE ȘI SĂ LE AJUȚI SĂ ÎNFLOREASCĂ*
Talk despre viață și știință cu Kira Kirsch
12.10.2021, 19:00, Goethe Institut, Pavilion 32, Calea Dorobanți 32

În această prezentare, Kira Kirsch va povesti despre viața ei ca dansatoare, profesoară și curatoare care a activat în Viena, Bruxelles, San Francisco și Berlin în ultimii șase ani. Profund conectată la Axis Syllabus de douăzeci de ani, un sistem de referință/ lexicon în evoluție constantă privind organizarea și inter-corelarea descoperirilor empirice și științifice născute din studiul mișcării umane, această metodă de lucru a devenit un punct de plecare deosebit de marcant pentru dansul și sistemul de gândire al Kirei Kirsch. Trecând prin spectrul diferitelor sale contribuții artistice, de la creații de dans și curatoriat până la consolidarea comunității, Kira va împărtăși cu publicul mai multe întrebări care s-au dovedit critice pentru ea și care au devenit temele fundamentale și baze ale proiectelor și cercetărilor sale.

(*citat din Karen Barad, fizician, specialistă în filosofia științei și feminism)

* Biografie Kira Kirsch: https://www.movementartisans.net/kira-kirsch

* Video din cursurile Axis Syllabus :

Evenimentele susținute de Kira Kirsch la București sunt organizate în cadrul proiectului „AREAL coregrafic”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Foto: Anna Maynard