București

24.09.2021

Apel pentru participanți la laboratorul de explorare participativă urbană condus de coregraful Cosmin Manolescu 


Dată limită pentru înscrieri: 24 septembrie 2021, ora 22:00
Data anunțării rezultatelor selecției: 27 septembrie 2021

Programul laboratorului AREALab urban Bucureștiul în mișcare”

Sâmbătă, 16 octombrie, orele 16:00 – 20:00

Duminică, 17 octombrie, orele 11:00 – 15:00

Marți, 19 octombrie, orele 18:00 – 21:00

Joi, 21 octombrie, orele 18:00 – 21:00

Sâmbătă, 23 octombrie, orele 15:00 – 19:00

Duminică, 24 octombrie, orele 11:00 – 15:00 performance urban la Parcul Văcărești

Laboratorul de explorare urbană participativă „Bucureștiul în mișcare” este un proiect artistic  și educațional conceput de coregraful Cosmin Manolescu care își propune să aducă dansul contemporan mai aproape de locuitorii orașului București. Proiectul va fi organizat sub forma unui atelier intensiv participativ care va include o serie de explorări performative cu arhitectura și spațiile urbane din București.

„Dansul meu, privit din perspectiva spectacolelor pe care le-am realizat, este foarte mult despre libertate și despre corp, foarte mult despre inimă și societate și un pic despre problemele vieții contemporane. Este un dans al întrebărilor și al fragilităților umane, un loc al întâlnirilor performative în care granița dintre performeri și spectatori se pierde din ce în ce mai mult. Dansul meu se hrănește din întâlnirea directă cu publicul prin formatele experimentale de ateliere pe care le organizez atât în țară, cât și în străinătate, și în care explorăm și testăm împreună concepte legate de corpo-realitate, transferul de identitate, prezența sau absența corpului, dansul și relația lui cu orașul, spațiile urbane, întunericul, intimitatea sau fragilitatea. Dansul meu este o continuă călătorie emoțională care îi face pe oameni să se (re)descopere și să-și testeze limitele”, afirmă Cosmin Manolescu într-un inteviu realizat cu criticul de teatru Marian Popescu (disponibil integral la adresa http://marianpopescu.arts.ro/este-nevoie-de-proiecte-mai-curajoase-atipice-care-sa-readuca-increderea-dansul-contemporan-si-care-sa-atraga-un-public-nou/

Laboratorul AREALab urban „Bucureștiul în mișcare” va demara în fiecare zi de lucru la spațiul AREAL (Str. Anastasie Simu nr. 2), cu o sesiune de încălzire, improvizații și jocuri coregrafice care vor pregăti grupul pentru interacțiunea cu orașul, după care va urma un traseu performativ în diferite locuri și spații urbane din București, de aproximativ 60-90 minute. La finalul fiecărei zile, participanții vor reveni în spațiul AREAL pentru o sesiune de discuții pe marginea experiențelor și a întâlnirilor avute. 

Laboratorul se va finaliza în data de 24 octombrie 2021 sub forma unui performance urban participativ, pe un traseu bine delimitat, în care participanții vor călători emoțional și performativ de la spațiul AREAL până la Parcul Văcărești pe un traseu care va include mersul pe jos și călătoria cu metroul. 

Laboratorul de explorare urbană participativă propus se adresează publicului interesat de de mișcare, indiferent dacă are sau nu experiență în dansul contemporan, dar și dansatorilor amatori sau profesioniști și/sau fotografilor interesați să surprindă Bucureștiul în mișcare. 

ÎNSCRIEREA PARTICIPANȚILOR

Selecția participanților va fi realizată pe baza unui mesaj video performativ/dansat realizat într-un spațiu public urban din București și unui scurt mesaj de interes + CV, care vor trebui trimise la adresa cosmin@arealcolectiv.ro până la data de 24 septembrie 2021. Documentul video va trebuie trimis prin intermediul unei platforme electronice de tip www.wetransfer.com

Vor fi selecționate 10 persoane, dintre care 2 fotografi/artiști video, iar participarea va fi remunerată cu suma de 1000 lei/ persoană (sumă brută). Lista participanților selecționați va fi anunțată în data de 27 septembrie 2021. 

Proiectul este conceput și condus de Cosmin Manolescu, coregraf, performer, co-director artistic al AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la București, Genova, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Lisabona, Beirut, Riga etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și din străinătate. 

Cosmin crede cu tărie că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2002-2004). 

A studiat dansul contemporan cu Raluca Ianegic, Christine Bastin, Karine Saporta, Christian Trouillas, Mathilde Monnier, Georges Appaix și Dominique Bagouet, Gelabert Gesc, Irene Hultman, Doug Rosenberg și Mark Taylor, Emio Greco, Ko Murobushi, David Zambrano (1990-1999).

În perioada 2012-2015, a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD – studio Paradis Serial unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. Din 2014, începe să-și dezvolte o metodă proprie de lucru – corpul emoțional, o abordare holistică a corpului care include atingere, exerciții de yoga, mișcări senzoriale subtile, pe care o predă în țară și în străinătate și o folosește în spectacolele sale. În prezent, este interesat de proiecte experimentale care leagă corpul de oraș, peisaj și natură. În 2017. a lansat proiectul copac Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriilor experiențiale și descoperirea necunoscutului. Din 2018, organizează anual un retreat de dans contemporan la plaja Corbu, iar în 2019 creează spectacolul Simple Plăceri, sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea. Din 2019, organizează anual programul de rezidențe artistice Gabriela Tudor care se derulează la București, Bacău și Lisabona & Agueda. In 2020, a coordonat și implementat pentru Fundația MARe proiectul de stagiune Dans la MARe/Muzeul de Artă Recentă și a fost coordonator al Stagiunii CORP, organizată de AREAL. Este inițiator și membru co-fondator al colectivului AREAL | spatiu pentru dezvoltare coregrafică.

Linkuri video

https://vimeo.com/354194138

Important: participanții interesați vor trebuie să fie disponibili pe întreaga perioadă a proiectului!

Data limită de înscriere – 24 septembrie 2021 la e-mail: cosmin@arealcolectiv.ro

Înscrierea se va face pe baza unui mesaj video înregistrat cu telefonul în care participanții vor dansa timp de 60 secunde într-un spațiu din București și al unui CV. Mesajele trebuie trimise printr-o platformă electronică de tipul www.wetransfer.com.  

Laboratorul de explorare urbană „Bucureștiul în mișcare” se inspiră și dezvoltă proiectele de activare participativă prin dans contemporan realizate de-a lungul timpului la Genova (2008), București (2015), Brașov (2016), Lisabona (2017) sau, mai recent, pe litoralul Mării Negre la plaja 2 Mai (2019). 

Proiect co-finanțat în cadrul Programului „București – Oraş deschis 2021”. Conţinutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.