AREAL

26.09.2021, 19:30

Sesiuni de improvizație – dans și poezie cu Mugur Grosu și Cosmin Manolescu

26.09.2021, 19:30–21:00
AREAL, București str. Anastasie Simu nr. 2

AREAL Lounge este un cadru de dialog și întâlnire în format lejer, propus de AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, în care ne propunem lunar o serie de experimente și acțiuni, dar și întâlniri și discuții despre istorii personale și figuri importante care lasă o amprentă asupra scenei artistice din România.

Prima ediție AREAL Lounge din luna septembrie 2021 îi va avea ca amfitrioni pe poetul Mugur Grosu și coregraful Cosmin Manolescu.

La începutul verii, Mugur Grosu a lansat ideea unui laborator de improvizație și dialog interdisciplinar, în formulă de duo, și a realizat o ediție pilot pe 24 iunie la clubul Londohome, alături de Sasha-Liviu Stoianovici (interpret la instrumente cordofone turco-balcanice și fondator al Balkan Taksim), care a improvizat la saz, în timp ce Mugur a compus live poezie proiectată pe un ecran.

La rândul său, coregraful Cosmin Manolescu a lansat în 2017, la aniversarea a 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor, proiectul #dansliteratura, unde, împreună cu poeta Andra Rotaru, a desfășurat un program de întâlniri artistice la București și Timișoara cu participarea poeților Răzvan Țupa, Robert Elekes, Adela Dragomir și coregrafii Simona Deaconescu, Paul Dunca și Cristina Lilienfeld.

În toamna aceasta, AREAL duce mai departe inițiativele celor doi artiști printr-o serie de sesiuni de improvizație de dans și poezie care vor pune în dialog live corpul și textul.

„În poezie, am spontaneitatea unei haltere într-un depozit de fiare vechi. Dar am auzit că nu-s singurul. Kurt Vonnegut spunea că-s două tipuri de scriitori, unii care scriu dintr-o suflare totul, ca la dictare, lăsând reeditarea pe mai târziu, și alții nevrotici, care se opintesc după primele cuvinte, recitesc, șterg, rescriu și tot modifică și nu pot duce textul mai departe până nu își iau de pe cap orice scamă. Eu parcă scriu într-un roller coaster, ba extaz, ba agonie; dacă ar exista rău de scris cum e răul de mare, aș fi abonat. Așa că, deși am crescut în cultul jazz-ului, care îmbină atât de grozav improvizația și arta conversației, m-am ținut cât mai departe de manifestările literare care implică spontaneitate, de la dicteu automat la slam poetry. Pe de altă parte, mă pasionează parcă mai mult laboratorul decât obiectul finit și sunt un mare fan al atelierelor deschise. Am lipite de inimă tăieturile, ștersăturile, hașurile parcă fără sfârșit din manuscrisele lui Cristian Popescu publicate în colecția Manuscriptum. Acum, când cei mai mulți scriem pe calculator, ba chiar și pe telefon, mostrele astea de laborator sunt pe ducă. Cred că ar fi fascinant să poți urmări în timp real tot procesul nașterii unui poem, cu toate suișurile și prăbușirile lui. E o poezie în sine doar asta. Așadar, avem un editor de text și un proiector: toate angoasele și extazele la vedere. Restul e dans.” (Mugur Grosu)

„Cred că există o legătură directă și profundă între corp și cuvinte, între dans și poezie, care transcende cumva arta noastră. Există atât de multă viață, dragoste, emoție și chiar mișcare în versurile poeților… Acum ceva timpîmpreună cu poeta Andra Rotaru, lansam proiectul #dansliteratura unde am facilitat o serie de întâlniri artistice între poeți și coregrafi. Ulterior, în 2018, am oferit o rezidență la Lisabona proiectului Capilar propus de Cristina Lilienfeld și Cosmin Răzvan Țupa, iar în 2020, la invitația ICR Bruxelles, în primele luni de pandemie am realizat un scurt film de dans pe versurile poetului Robert Elekeș. Mă bucur să duc mai departe întâlnirile cu poezia, de această dată live. Împreună cu Mugur, vom încerca să mișcăm împreună prezentul într-un proces de creație artistică autentic, în care cuvintele vor genera mișcarea și vor intra în dialog cu dansul. Scena culturală are nevoie de experiment și de laboratoare artistice și mă bucur că acest lucru se întâmplă la noul spațiu AREAL.” (Cosmin Manolescu)

La finalul evenimentului va avea loc o discuție relaxată la o cană de ceai moderată de Beatrice Lăpădat.

MUGUR GROSU – scriitor și artist născut la Constanța și stabilit la București. E preocupat de poezie în toate formele sale și de aducerea ei în spațiul public prin instalații de artă, intervenții sau proiecte sincretice, în care aduce împreună literatura, arta sau muzica, prin performance, recitative și improvizații. A expus în varii galerii de artă, muzee și spații publice. A publicat șase cărți de poezie și literatură experimentală și e prezent în numeroase antologii, dintre care cinci internaționale. În toamna aceasta, la 20 ani de la debut și 10 de la ultimul volum de versuri, speră să-și vadă ieșind din tipar o nouă carte de poezie, principala morengo.

COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer și curator, director al Fundației Gabriela Tudor. Crede profund că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România. În perioada 2012-2015, a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD unde a realizat diverse ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. Din 2014, începe să-și dezvolte o metodă proprie de lucru – corpul emoțional – pe care o predă în țară și în străinătate, folosind-o în proiectele sale artistice. De mai mulți ani a renunțat să mai prezinte spectacole pentru scena de teatru, în prezent fiind interesat de proiecte experimentale și interdisciplinare care leagă corpul cu orașul, peisajul și natura. În 2017, a lansat proiectul ramificat Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriilor experiențiale și descoperirea necunoscutului, iar din 2018, organizează anual diferite proiecte experimentale și retreaturi de dans contemporan în țară și în străinătate. Din 2020, este inițiator și membru co-fondator al colectivului AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

Laboratorul artistic corp.txt #1 este deschis unui număr de 10 persoane interesate, iar participarea se va face pe baza unei donații sugerate de 20 lei, folosită pentru acoperirea costurilor de întreținere a spațiului AREAL. Cei interesați să participe la eveniment sunt rugați să-și rezerve locul la adresa de email cosmin@arealcolectiv.ro.

Următoarea întâlnire din această serie va avea loc la AREAL în data de 31 octombrie.

Laboratorul artistic corp.txt #1 este realizat în cadrul proiectului „AREAL | spațiu pentru dezvoltare culturală”, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.