AREAL

6-18.09.2021

În perioada 6-18 septembrie 2021, tânăra coregrafă și interpretă Alexandra Gîrbea din Timișoara beneficiază de prima rezidența artistică oferită de AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. În cadrul rezidenței de la București, Alexandra lucrează la IKAIA (titlu provizoriu), un solo de dans pe tema feminității, identității și imaginii de sine în relație cu spațiul. Solo-ul face parte din proiectul cultural „Eu sunt Ea/ La Feminin”, care reunește mai multe artiste și care va avea premiera la Timișoara la începutul lunii octombrie.

De asemenea, în cadrul rezidenței Alexandra demarează lucrul împreună cu coregrafa Alexandra Bălășoiu la un nou proiect de improvizație, riTM. În acest sens, în cea de-a doua săptămână a rezidenței, a fost lansat un apel deschis dansatorilor (profesioniști și amatori) și muzicienilor de jazz, vocali sau instrumentiști, pentru a lucra cu tehnici de improvizație în grup. În datele de luni, 13 septembrie, și miercuri, 15 septembrie, între orele 18-20, au loc două întâlniri de lucru. Tehnicile propuse au fost dezvoltate în partituri de instant composition, lucrându-se cu tehnici dezvoltate de Ultima Vez, Thomas Hauert – Zoo, Lisa Nelson – Tuning Scores, tehnica Authentic Movement, adaptate în funcție de fiecare întâlnire artistică. Această cercetare stă, la rândul ei, la baza dezvoltării rezidenței artistice din cadrul proiectului riTM ce va avea loc la Timișoara în luna octombrie 2021 prin colaborarea celor două coregrafe cu muzicieni de jazz și, ulterior, la realizarea unui traseu performativ de improvizație în parcurile de pe malul Begăi.

Rezidența se finalizează cu o prezentare live informală a unei versiuni work-in-progress a creației IKAIA și un jam-session ghidat în data de 18 septembrie, ora 19, la spațiul AREAL din str. Anastie Simu nr. 2. La ora 19:30 are loc, în aceeași zi, o discuție cu publicul moderată de Beatrice Lăpădat în urma prezentării finale. Cei interesați să participe la prezentare sunt rugați să confirme participarea la adresa areal@arealcolectiv.ro, numărul de locuri fiind limitate.

Alexandra Gîrbea explorează lumea dansului, a teatrului şi a mişcării din perspective foarte variate, dezvoltând o pasiune aparte pentru dansul contemporan, arte marţiale şi filosofie orientală. În anul 2013, a creat expoziția performativă „Skinned” la București, alături de 12 artiști, iar în perioada 2014-2015 a dezvoltat, în colaborare cu Timea Kovacs proiectul „Height Sense – Cluj-Napoca/ Luxembourg”, în cadrul căruia au creat trei spectacole. În perioada 2017-2019, a studiat dansul la Budapest Contemporary Dance Academy și deține un masterat la Université Libre de Bruxelles. Colaborează în mod constant cu Indie BOX, colectivul muzical PSIHODROM din Timișoara și realizează diferite clipuri video-muzicale și filme de dans. A participat în mai multe programe de rezidență la Fabrica de Pensule și a coordonat o serie de ateliere pentru copii și adulți. În 2020, a realizat proiectul Love for Forest, https://www.facebook.com/Love.For.Forest/.

Linkuri video
https://www.youtube.com/watch?v=XO7R_GLqcdc
https://www.youtube.com/watch?v=v3YY2HAkbs0&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=YcRybV_q4SQ

Rezidența oferită artistei Alexandra Gîrbea la București la AREAL reprezintă un preambul pentru un proiect complex de colaborare și cercetare artistică între dansatori/coregrafi și muzicieni din București și Timișoara, dezvoltat de AREAL în colaborare cu Asociația Noi Re-Creăm care se va derula în perioada octombrie 2021 – iunie 2023 la București și Timișoara.