locații diverse

toamna 2021

În această vară, AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică a lansat, în premieră în România, o bursă adresată spectatorilor de dans contemporan. Bursa, în valoare de 1300 lei, ce are ca scop acoperirea taxelor de participare la diverse ateliere de dans contemporan organizate la AREAL, precum și în alte spații coregrafice, sau pentru a viziona spectacole de dans contemporan din stagiunea de toamnă 2021 din București, Timișoara, Cluj-Napoca și alte orașe din țară.

Din cele 15 scrisori de interes primite, juriul de selecție format din artiștii AREAL Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante a desemnat-o în unanimitate câștigătoare pe Laura Boitan, care și-a propus să folosească bursa într-un mod creativ și participativ pentru a oferi mai multă vizibilitate dansului contemporan. În viziunea acesteia, „dansul contemporan are sens doar dacă intrăm în poveste, dacă îi căutăm expresiile și mesajul. Nu ne impresionează atât performance-ul în sine, mișcările care par imposibile, ci imaginea creată, povestea care se spune. Personal, folosesc dansul contemporan ca pe un mijloc de comunicare, cu mine și cu ceilalți, iar, odată încheiat, simt libertate și echilibru.” La finalul acestei experiențe, Laura Boitan va fi invitată să vorbească despre întâlnirea sa cu dansul contemporan în cadrul unei discuții relaxate pe ZOOM sau live care va avea loc în luna noiembrie la închiderea stagiunii AREAL. 

Alături de susținerea oferită Laurei Boitan, pe baza scrisorilor de interes au mai fost oferite 3 burse pentru Imola Antal, Ștefania Lupan și Fabiola Boca care au fost invitați să participe la laboratorul participativ „Bucureștiul în mișcare” condus de coregraful Cosmin Manolescu în luna octombrie.

Scopul inițierii bursei AREAL pentru spectatori este de a crea o legătură mai solidă între public și lumea dansului contemporan, contrazicând astfel stereotipul conform căruia arta coregrafică de astăzi este inaccesibilă și abstractă. AREAL intenționează astfel să încurajeze aceste inițiative menite să dezvolte comunitatea iubitorilor de dans, indiferent de background-ul lor.

Bursa AREAL pentru spectatori este oferită în cadrul „AREAL coregrafic”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.