I dance for ANNA! | Dansez pentru ANNA!
duminica 6 iunie, 19:00-21:00
eveniment dedicat memoriei coregrafei ANNA HALPRIN (https://www.annahalprin.org)
19:00-20:00 – sesiune  de dans pentru Anna Halprin
20:00 – ceai și vizionare de filme și interviuri cu Anna Halprin, discuții libere

amfitrioni: Cristina Lilienfeld & Cosmin Manolescu
AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2

În data de 24 mai, coregrafa ANNA HALPRIN s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani. În memoria sa vă invităm la o seară specială cu dans și filme. Participarea la eveniment este gratuită, rezervări de locuri la cosmin@arealcolectiv.ro.

Anna Halprin (născută Hannah Dorothy Schuman; 13 iulie 1920 – 24 mai 2021) a fost o coregrafă și dansatoare americană care a ajutat la redefinirea dansului în America de după război. A fost unul din fondatorii dansului postmodern american. La inceputul anilor 50 și 60 Anna a extins radical ideile despre ceea ce poate fi dansul, ce fel de material personal este permis ca și conținut într-un spectacol de dans și a dat voce segmentelor uitate ale populației – oameni de culoare, vârstnici, bolnavi terminali.

La începutul anilor 1950, Anna Halprin a înființat “San Francisco Dancers’ Workshop” pentru a oferi artiștilor un loc unde să își poată practica și dezvolta arta coregrafică. Explorând capacitățile propriului corp, ea a creat un mod sistematic de a se deplasa folosind conștientizarea kinestezică. Împreună cu soțul ei, arhitectul peisagistic Lawrence Halprin, ea a dezvoltat ciclurile RSVP, o metodologie creativă care include ideea de scoruri și poate fi aplicată pe larg în toate disciplinele.

Una din cele mai cunoscute piese realizate de Anna Halprin este “Parades and Changes” (1965), în care își performerii își scot hainele și dansând nud. La premiera piecei in 1967 la New York’s Hunter College, piesa a fost oprită și au fost emise mandate de arestare pentru performeri și compozitorul Morton Subotnick.

În 1972, Halprin a fost diagnosticat cu cancer. Această schimbare bruscă din viața ei a inspirat-o să investigheze și să creeze asociații pentru a dezvolta un ritual personal care a ajutat-o ​​la procesul de vindecare. Influențată de propria luptă cu cancerul și de călătoria ei de vindecare, Halprin a devenit cunoscută pentru munca ei cu pacienții cu boli terminale, precum și pentru munca creativă de mișcare în mijlocul naturii. Boala, de asemenea, a inspirat-o să-și elibereze emoțiile prin dans în piese precum “Darkside Dance”.

Halprin și-a documentat propriile experiențe și a compilat informațiile pentru a-și face propriul proces de vindecare numit „Cele cinci etape ale vindecării” (1981) pe baza cărora a început să dezvoltat large piese comunitare. Halprin a declarat: „Cred că dacă mai mulți dintre noi ar putea explora natura într-un mod direct experiențial, acest lucru ar modifica modul în care ne tratăm mediul, pe noi înșine și pe ceilalți.”

În anii 1970 și 1980, Anna Halprin s-a concentrat exclusiv pe colaborarea cu alte persoane care erau bolnave în fază terminală sau în recuperare după o boală. În 1987, a fost invitată la Centrul de sprijin și educație împotriva cancerului pentru a lucra cu persoanele cu cancer. Acolo a dezvoltat o serie de exerciții de conștientizare și vizualizare a corpului. De-a lungul anilor, ea a continuat să lucreze cu pacienți cu boli terminale. Spectacolul “Circle the Earth” realizat în primavara anului 1981, încorporează metodele ei terapeutice.

În 1978, împreună cu fiica ei Daria Halprin, a fondat Institutul Tamalpa, cu sediul în California, care oferă anual regulat ateliere de mișcare și art terapie.

Pe parcursul vieții a colaborat cu o serie de artiști importanți pentru Meredith Monk, Simone Forti, Yvonne Rainer, Trisha Brown, Eiko and Koma, Merce Cunningham etc.

În cei 100 de ani de viață, Anna Halprin a create peste 150 de piese și a scris 3 cărți, ultima scrisă în 2019 fiind “Making Dances That Matter: Resources for Community Creativity” realizată în colaborare cu terapeuta Rachel Kaplan.

Un film documentar despre viața și arta ei – Breath Made Visible, a fost realizat de Ruedi Gerber în 2010.

“Part of the challenge I have faced in my work is to take our practice of mostly ornamental or performative dance to a place where it can serve multiple community, social and survival needs. This is a book about creating dances that matter to people in their real lives, repurposing dance as a vehicle for social change and community resilience.” (Anna Halprin). În data de 24 mai 2021, Anna Halprin a încetat din viața.

Linkuri relevante:
https://www.nytimes.com/…/anna-halprin-dies-at-100…

https://www.npr.org/…/remembering-anna-halprin-a…

https://jwa.org/encyclopedia/article/halprin-anna