AREAL

7-8.06.2021

Atelier Metoda Feldenkrais, Awareness Through Movement Lessons cu Valentina De Piante ® la AREAL

Acest modul intensiv de două zile propune o adâncire a metodei Feldenkrais. Timp de două ore/ sedința veți experimenta ceea ce studiază neuroștiințele, îndeosebi faptul că fiecare creier este modelabil, neuroplastic.
În plus, veți experimenta teoria impulsului mic, legea lui Webern/Fechner, studiată deja din 1860 în lucrarea Elemente der Psychophysik. Această teorie, înaintea descoperirii fizicii cuantice, a spus că un impuls oricât de mic, precum o atingere sau o mișcare ușoară, aduce o reorganizare celulară profundă.
Prin lecțiile de Awareness through Movement, de conștientizare a corpului prin Metoda Feldenkrais®, veți căpăta echilibru fizic, dar și emoțional, eficiență, dar și fericire, capacitatea de a vă asculta în profunzime, dar și forță. Iar cu cât vă veți apropia de voi înșivă, cu atât conexiunea cu realitatea și cu spațiul din jur se va extinde.

LOCAȚIE
AREAL, str. Anastasie Simu nr. 2 (în spatele Ateneului Român)

PROGRAM
Luni 7 iunie
• 18:30-20:30 lecția de metoda Feldenkrais® și dezvoltarea ei prin exerciții de improvizație, curs deschis tuturor, indiferent de nivel
Marți 8 iunie :
• 18:30-20:30 lecția de metoda Feldenkrais® și dezvoltarea ei prin exerciții de improvizație, curs deschis tuturor, indiferent de nivel
Costuri:
1 abonament de 2 ședințe de metoda Feldenkrais: 200 de lei
3 locuri sunt oferite gratuit membrilor AREAL +, care se pot înscrie până la data 3 iunie la adresa cosmin@arealcolectiv.ro.

CE ESTE METODA FELDENKRAIS?
Prin metoda Feldenkrais aveti acces la experientele proprii, personale si subiective a corpului si ale miscarii. Aceasta perspectiva este de obicei omisa in educatia curenta.
In timpul lectiilor de Awareness through Movement, veti explora scheme de miscare atipice care creeaza alte asocieri sinaptice in sistemul nervos.
Veti incetini timpul, dilatand procesul de constientizare. Atunci veti descoperi o bresa, intre actiunea automata si cea constienta, unde puteti lua decizii constiente.In sistemul nervos exista o pauza calculata de 0,2 secunde intre a constientiza intentia unei actiuni si executia ei.
Zilnic veti observa obiceiurile voastre de miscare, iar prin explorarea noilor scheme veti alege constient alte optiuni, eliberand nu numai corpul, ci si gandurile si emotiile recurente, care au scheme precise in corp. Fiecare lectie a metodei va trezi o energie corporal-mintala si o senzatie de a avea un centru, ca si cum s-ar ordona si organiza mai eficient structurile corpului si cu ele procesele psihice.
In timpul si dupa lectiile de ATM (Awareness through Movement) se va contura un continuum, o legatura dintre senzatiile, emotiile, imaginarul, echilibrul, miscare, pozitia in spatiu, gandirea si creativitatea.
De ce? Cand ne adresam corpului de fapt, ne adresam la fel si mintii, sistemului nervos. Studiem corpul si miscare ca pe un sistem deschis de organizare a mintii, a concentrarii, a atentiei, a constiintei, deci a creativitatii.

ÎNSCRIERI
Va rugam să vă înscrieți din timp la adresa de mail: valentina.de.piante@gmail.com. Numarul maxim de participanti la curs este limitat la 15 persoane.
Purtarea măștii pe perioada atelierului este obligatorie. Atelierul se va derula în condiții de siguranță sanitară, studiourile de dans AREAL fiind igienizate și dezinfectate la fiecare folosire.

VALENTINA DE PIANTE este lector universitar la U.N.A.T.C. I.l.Caragiale, doctor în artele perfomative, coordonator de proiecte, coregraf și performer, practician al metodei Feldenkrais®. Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură. A ținut conferințe îmbogățite de o intensă activitate corporală la Wasp Studios, la simpozionul Teching the Teachers-București- Budapest, la Centrul Cinetic și la TEDxYouth-România. În decembrie 2020, primește premiul CNDB ca artist indepedent, iar în decembrie 2019, a primit de către dna. prof. Raluca Ianegic premiul CNBD 2019 via Descentrat.
Ca artist, studiază o abordare circumferențială asupra conștientizării în diverse formate, împărtășind practicile performative cu alți artiști și oameni de știință. În ultimii ani Valentina extinde practica ei la dimensiunea de ascultare și grijă față de celălalt: în 2018 și 2019, este invitată în cadrul proiectului The Agency of Touch al coregrafei Mădălina Dan și în 2021 în cadrul Consultațiilor, întâlniri 1:1, la CNDB, în parteneriat cu Theatre de la Ville.
Ca teoretician, dorește să creeze un discurs amplu asupra corpului, între studiul anatomic, fiziologic, imaginar, politic și mitologic. În 2021, publică cercetarea Corpul Cunoscător și participă ca invitat la emisiuni și podcasturi.
Ca pedagog, este interesată de implementarea unor proiecte artistice intedisciplinare în cadrul școlilor, care integrează corpul în educație: proiectul H.e.art-Humans embodying Art, Leonardo.500, Family Arts Project. Ține ateliere de Awareness through Movement săptămânale pentru oricine este pasionat de mișcarea conștientă, de auto-cunoaștere și de descoperire a propriului potențial.
Printre coregrafiile ei se numară: Le Voix de la Mere, Corporis Memoriae, The Thing doesn’t Touch Me, Body of Grace, M.E.L.T. Motion, Emotion and Lateral Thinking și performance-ul durațional în cadrul proiectului Infuzion#1 (Montage). În 2020, a fost mentor în cadrul proiectului Love for Forest.
Din 2017 colaborează intens cu IndieBox pentru research-uri, spectacole și performance-uri:
Earsight, Bad Mamma din Singing Bodie’s Trilogy și viitorul ( M)others.
In 2016 a fost selecționată să prezinte un spectacol în cadrul programului [8:tension] al festivalului ImpulsTanz din Viena.
Este membru fondator al asociației “Viu Grai” și colaborează cu Indie Box, Centrul National al Dansului, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm și cu asociația Dante Alighieri-București. Din 2021 Valentina De Piante este artist AREAL și co-director al spațiului AREAL pentru dezvoltare coregrafică.

* * *
Card de fidelitate AREAL+
Odată cu deschiderea spațiului AREAL, colectivul de artiști lansează iubitorilor dansului cardul de fidelitate AREAL+, pentru a putea contribui în acest fel la crearea unui cadru sustenabil pentru AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică.
Pentru suma de 700 lei (2 luni) cei interesați pot beneficia de:
> acces lunar la 2 ateliere intensive precum și cursurile drop-in care vor fi organizate la studioul AREAL de coregrafii Cristina Lilienfeld, Alexandra Bălășoiu, Valentina de Piante, Cosmin Manolescu, Denis Bolborea, în limita locurilor disponibile și în condițiile impuse de pandemie.
> participare la anumite evenimente deschise doar membrilor AREAL, precum sesiuni de improvizație, ateliere conduse de coregrafi străini invitați la prețuri speciale, prezentări de filme și alte activități dedicate.
Primii 10 de participanți care vor achiziționa un card de fidelitate vor primi o sacoșă AREAL. Plata cardului de fidelitate se va putea face integral într-o singură tranșă sau în 2 tranșe de 350 lei.

Foto: Contemporary Artistic Movement Platform