AREAL

16.03.2021

Primăvara anului 2021 începe la București în pași de dans contemporan. În continuarea Stagiunii CORP și a evenimentelor demarate în toamna anului 2020, colectivul de artiști care formează AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică anunță deschiderea propriului spațiu la București, parte a unui efort de relansare a scenei de dans contemporan, în prezent puternic afectată de situația sanitară și de efectele pandemiei de coronavirus.

Noul spațiu artistic este amplasat în centrul Bucureștiului, pe str. Anastasie Simu nr. 2, în spatele Ateneului Român, într-o clădire interbelică. Cu două studiouri de dans, o zonă deschisă de tip lounge și una de birou, AREAL va funcționa ca un spațiu dedicat dezvoltării sectorului coregrafic independent, cu un program lunar de ateliere și cursuri de dans contemporan pentru artiști și amatori, precum și o serie de laboratoare interdisciplinare și rezidențe artistice.

Spațiul AREAL este un studio deschis cercetării și colaborării, care susține creația artistică, formarea profesională și dialogul între artiști în interiorul scenei de dans contemporan și cu publicul interesat de acest fenomen artistic. Valorile AREAL sunt: cercetare artistică, procese creative în studio, mobilitate, interdisciplinaritate, introspecție, educație alternativă, conștientizare, stare de bine, timp pentru reflecție, zonă de întâlnire și dialog între coregrafi, profesori și publicul larg.

AREAL este o inițiativă colectivă lansată la începutul anului 2020 de Fundația Gabriela Tudor, Asociația Pentru Teatru și Carte – PETEC, Asociația Delazero, Indie Box și coregrafa Andreea Belu în cadrul „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans (2020-2021)”, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Începând din 2021, Asociația PETEC s-a retras din programul „4 Corpuri”, acesta fiind continuat de ceilalți membrii fondatori, iar coordonarea activității artistice a studioului AREAL fiind susținută de un board artistic colectiv format din coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante.

„Suntem artiști cu viziuni, limbaje și interese artistice diferite – de la improvizație, relație corp-sunet, practici somatice sau din zona artei participativă, preocupați însă cu toții de corp și de modul în care putem aduce dansul contemporan mai aproape de viața oamenilor. Credem că artiștii și arta dansului au capacitatea de a declanșa noi procese cognitive, emoționale și motrice, cu un rol important în transformarea oamenilor și a societății, în special în acest context pandemic extrem de dificil. Deschiderea acestui spațiu coregrafic independent vine organic, din simpla nevoie de a asigura o continuitate a lucrului și de a avea un spațiu dedicat și adecvat în care să ne dezvoltăm proiectele noastre artistice și să lucrăm pentru consolidarea publicului de dans.” (Cosmin Manolescu, co-fondator AREAL)

Programul spațiului este disponibil în cadrul acestei platforme, evenimentele fiind prezentate pe categorii: ateliere, cursuri, laboratoare, rezidențe etc.

Odată cu deschiderea spațiului AREAL, colectivul de artiști lansează iubitorilor dansului o cardul de fidelitate AREAL+, pentru a putea contribui în acest fel la crearea unui cadru sustenabil pentru AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică. Pentru suma de 700 lei (2 luni) sau 900 lei (3 luni), cei interesați pot beneficia de:

  • acces timp de 2, respectiv 3 luni la toate atelierele intensive precum și cursurile drop-in care vor fi organizate la studioul AREAL de coregrafii Cristina Lilienfeld, Alexandra Bălășoiu, Valentina de Piante, Cosmin Manolescu, Denis Bolborea, în limita locurilor disponibile și în condițiile impuse de pandemie.
  • participare la anumite evenimente deschise doar membrilor AREAL, precum sesiuni de improvizație, ateliere conduse de coregrafi străini invitați la prețuri speciale, prezentări de filme și alte activități dedicate.

Primii 10 de participanți care vor achiziționa un card de fidelitate vor primi o sacoșă AREAL.

Toate activitățile AREAL sunt adaptate condițiilor impuse de criza sanitară, iar artiștii și participanții vor putea mască pe toată durata activităților derulate, repetiții, cursuri și ateliere de dans contemporan și a prezenței în spațiu.

Deschiderea spațiului AREAL are loc în cadrul „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, co-organizat de Fundația Gabriela Tudor, Indie Box și Asociația Delazero. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.