București

28.09-24.10.2020

Asociația PETEC organizează în perioada 28 septembrie – 24 octombrie 2020 în cadrul programului AREAL un laborator de improvizație și compoziție coregrafică condus de coregraful suedez Benoo Voorham cu participarea dansatoarelor Simona Baciu, Smaranda Găbudeanu și Cristina Lilienfeld.

„În acest laborator vom folosi improvizația pentru a ne dezvolta aptitudini menite să ne aducă într-un dialog fizic și kinestezic cu ceilalți. În continuare vom explora relația improvizației cu performance-ul, cu creația, cu spectacolul. Compoziția (definită ca articularea materialului de mișcare) și ludicul sunt două cuvinte cheie care descriu acest atelier în care vom dansa mult pentru și cu ceilalți. Ca metode de lucru, ne vom juca cu diferite score-uri de improvizație pentru a ne provoca și a ne ascuți simțul compozițional și spațial. Vom avea parte de dansuri în care vom fi într-o comunicare strânsă cu ceilalți și în același timp va trebui să păstrăm atenția pe propria traiectorie în continuă transformare.” – Benno Voorham

Benno Voorham este performer, coregraf și profesor internațional, născut în Olanda și locuind la Stockholm din 1995. Din 1986, când a absolvit School for New Dance Development din Amsterdam, Benno a lucrat în multe țări ca dansator și coregraf, regizandu-și propriile lucrări și colaborând cu alți artiști atât în piese de improvizație cât și coregrafiate. Împreună cu Sybrig Dokter a inițiat LAVA-Dansproduktion, o asociație internațională dedicată dansului cu sediul la Stockholm. În ultimii ani a coregrafiat câteva lucrări pentru și cu tineri și copii. În 2012-2013 a realizat proiectul HOME (ACASĂ) cu copii din centrele de plasament din Moldova, Ucraina, Belarus, iar în 2014-2015 a lucrat cu refugiați internaționali în Georgia. Recent a făcut un proiect cu tineri refugiați în Suedia și Norvegia. Benno este profesor de Contact Improvisation și compoziție renumit la nivel internațional. Atât în munca lui ca profesor, cât și ca artist este interesat de cum poate folosi potențialul corpului uman, iar în ultimii ani a început să exploreze video art ca parte din spectacolele sale. Mai multe despre proiectele sale: https://lavadans.com/.

Laboratorul, care se va finaliza cu o prezentare publică în data de 23 octombrie 2020, ora 18:00 este organizat în cadrul programului „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans”, program co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Foto: Aida Vargas