(UN)TRANSLATABLE – an encounter between 2 continents

Coregrafa Cristina Lilienfeld (București) și coregraful american Sean Hoskins (Ann Arbor, Michigan) s-au întâlnit acum 13 ani în cadrul festivalului de Contact Improvisation Transcontact din Cluj Napoca. De atunci au rămas într-o conexiune virtuală, păstrând cu ei dorința de a explora și continua relația de lucru. Această chimie profesională a supraviețuit timpului și distanței, rămânând o relație profesională virtuală, încăpățânată să reziste într-o perioadă prepandemică în care acest mod de a lucra nu era încă atât de răspândit. 

De-a lungul timpului, inspirați de mail art (https://en.wikipedia.org/wiki/Mail_art), Cristina și Sean și-au dat task-uri și au trimis unul către celălalt scrisori performative în format video pe principiul jocului de ștafetă, însă cu o frecvență redusă. În această lună cei doi artiști continuă colaborarea printr-o explorare virtuală, într-un format concis și focusat care să ajute cristalizarea ideilor adunate în timp, chestionând tema apropierii și a distanței în spațiu și timp, a apropierii emoționale versus izolare, a comunicării interumane în prezența tehnologiei cu toate aspectele benefice și negative aferente. De asemenea, relația cu corpul nostru – atât de importantă în lucrul somatic cu care cei doi dansatori lucrează în mod normal – devine o imagine pe ecran, schimbând într-o anumită măsură percepția propriului corp. Corpul dansatorului devine astfel bidimensional, schimbând felul în care acesta se raportează la el, felul în care creează și percepe. Totodată, în conexiune cu această explorare, se adaugă stratul lingvistic, în care cei doi își propun să exploreze acele cuvinte din limba maternă a fiecăruia care nu au traducere în nicio altă limbă. Ne raportăm la limbaj ca la un instrument de a înțelege specificul unui loc, amprenta culturală intrinsecă pe care o purtăm ca ființe care aparțin unei geografii specifice. Cei doi artiști chestionează astfel într-un alt fel legătura dintre două spații separate geografic și cultural și felul în care diferențele și distanțele pot fi diminuate sau nu.

În iunie, timp de două săptămâni, temele de mai sus iau forma unei rezidențe de cercetare, care se va finaliza pe data de 16 iunie, ora 20 cu o prezentare cu public, care va avea loc concomitent în cele două locații – București la AREAL și Ann Arbor la University of Michigan School of Music, Theatre & Dance, unde Sean este consultant media și cadru didactic. Așadar vă invităm la o întâlnire deschisă în care unul din cei doi artiști dansează live, iar celălalt este în live streaming, folosind tehnica de real time composition, la care publicul va fi martor la 7 ore diferență. La AREAL secvențele video vor fi create de Alina Ușurelu, artist video. Intrarea la eveniment este liberă, înscrierile se fac la areal@arealcolectiv.ro.

(Un)translatable este un proiect dezvoltat în cadrul rezidenței de cercetare AREAL.VIRTUAL, componentă a proiectului Rezidențele AREAL 2024, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN și susținut de Department of Dance, University of Michigan School of Music, Theatre & Dance. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.