O toamna bogată începe la AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică cu o serie de noi rezidențe interdisciplinare de creație și cercetare coregrafică. 

“5Xpicasso” este titlul proiectului selectat pentru programul de rezidență interdisciplinară AREAL.MARe, în urma unui apel de proiecte lansat de AREAL în această vară. Proiectul propus de artistul vizual Alexandru Patatics, realizat în colaboare cu coregrafa și profesoara Simona Paraschiv, muziciana Diana Zavalaș și cu un grup de elevi de Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București, a pornit de la ideea de construcție a 5 momente performative, care au o legătură simbolică cu personalitatea artistică complexă a lui Pablo Picasso și perioadele sale artistice de pe parcursul carierei sale îndelungate, comemorând simbolic și cei 50 de ani de la dispariția artistului. 

Inspirați de creația lui Pablo Picasso, artiștii au ales și reinterpretat teme artistice din ‘tablourile’ cele mai reprezentative ale artistului, ca referință în construcția elementelor performative. “Cei 3 Muzicanți”, “La Vie” (‘viața’), “Guernica” (‘războiul’),”Femme au Miroir” (‘femeia și oglinda’) și “Les Demoiselles d’Avignon” sunt temele vizuale recontextualizate în procesul experimental parcurs de către grupul de artiști. 

Rezultatul rezidenței 𝟓𝐱p𝐢𝐜𝐚𝐬𝐬𝐨 va fi prezentat publicului sub forma unui video-film-performance realizat de Alexandru Patatics (film și camera video live), Simona Paraschivu (dans) și Diana Zavalaș (muzică), cu sprijinul Fundației FORMAT pe 12 octombrie, la ora 19, în cadrul expoziției “Efectul Picasso”, recent vernisată la Muzeul de Artă Recentă. Intrarea la eveniment se face pe baza biletului de intrare la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

Evenimentul 5xpicasso este rezultatul rezidenței interdisciplinare AREAL.MARe, un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

@ Alexandru Patatics