Spațiul AREAL

Vineri 27 ianuarie, Sâmbătă 28 ianuarie, Sâmbătă 4 februarie

Atelier Metoda Feldenkrais® condus de profesorul acreditat Valentina De Piante

Vineri 27 ianuarie, ora 18.30 – 20.30, Sâmbătă 28 ianuarie, ora 13-15, Sâmbătă 4 februarie, ora 14-16, spațiul AREAL

Lucrul cu coloana vertebrală ca sensibilitate, ca sinuozitate și ca diferențiere, ca locul unde începe mersul. În cadrul acestui atelier Feldenkrais®, voi continua explorarea hărții corpului, observând coloana vertebrală cu anatomia si fiziologia ei. Iar la sfârșit vom mișca coloana în forme personale, pe mai multe planuri și în conexiune cu alte părți ale corpului.

Sunt interesată de metode corporale care evidențiază conexiunea cu propriul potențial creativ, cu integrarea ariilor sensorio-motorii-emoționale-cognitive ale creierului, cu constientizarea celor patru sisteme nervoase ( sistemul voluntar, parasimpatic, simpatic, și enteric).

De aceea, în acest curs propun lecțiile de AWARENESS THROUGH MOVEMENT ale metodei Feldenkrais®, îmbinate cu exercitii de improvizatie si sesiuni de feedback. Metoda Feldenkrais pune accent pe potențialul creativ al fiecăruia explorând pattern-uri de mișcare atipice. Mișcările neobișnuite ajută la expandarea propriului bagaj motor, la diferențierea dintre micile și marile părți ale corpului, la o conștientizare a conexiunilor dintre acestea. Dar impreuna cu o constientizare corporala, metoda ajuta la schimbarea pattern-urilor de gandire si pe cele emotionale. Creatorul metodei, Moshe Feldenkrais, punea accent pe persoană și pe felul în care aceasta prelucrează în timp real informații despre corpul ei, despre senzații, impulsuri imperceptibile și necunoscute. În zilele de astăzi metoda face parte din studiile transdisciplinare de Embodied Cognition, care postulează că orice cunoaștere si auto-cunoastere depind de gradul de conștientizare a corpului și că prin corp se poate schimba gândirea, emotia și percepția. De aceea abordarea este experiențială: secvențele de mișcări sunt simțite pe propria piele, iar mai apoi este studiat mecanismul neurofiziologic de feedback – se observă gândirea și starea după experiența mișcării. Metoda ajunge să dea la o parte stereotipurile curente despre forță, efort, tonus, întinderea corpului. Pentru Feldenkrais mișcarea este un eveniment complex care iradiază cu trasee foarte personale: ea înseamnă de fapt o organizare complexă dintre intentii contradictorii, emotie, imaginea propriei persoane, atenție, și organizarea corpului. Dupa o sesiune de lucru fiecare experiementeaza capacitatea de decizie, actiuni monomotivate, echilibrare emoțională (Valentina De Piante).

Step by Step: ce se intampla in timpul unei lectii Feldenkrais?

Pasul I: NE INTINDEM LA SOL
Se echilibreaza astfel sistemele simpatice si parasimpatice. Pentru neurostiinta acesta este momentul in care se creeaza asocieri sinaptice care ne decupleaza de memoriile din trecut, de functionarea inconstienta si se activeaza zone cerebrale noi. Inima incepe sa bata cu un ritm fiziologic, dand spatiu celor doua momente neregulate ale inspiratiei ( care activeaza SN simpatic al actiunii) si ale expiratiei ( SN parasimpatic al asimilarii).

Pasul II: SENZATII SI MISCARE
In timp ce ne miscam, monitorizam senzatiile. Pentru neurostiinta neuronii motori sunt si senzoriali. Trebuie sa ne miscam ca sa amplificam perceptia!

Pasul III: ASCULTARE si PAUZA
Ascultam ceea ce ne spune corpul nostru. Invatam sa avem grija de noi insine. La nivelul sistemului nervos in acest moment se integreaza ariile cerebrale: de la cele sensorio-motrice, la cele emotionale si la cele cognitive. Pauza inseamna pentru neurostiinte sa ne oprim sa reactionam impulsiv, pentru a gasi alte solutii decat rapunsurile automate.

Pasul IV: OBSERVARE, ATENTIE
Antrenam capacitatea de a monitoriza-misca-simti traseul miscarii. Antrenam capacitatea de a invata si implicit capacitatile ca problem solving, decision making, memoria, control, coordonare

Pasul V: DEZVOLTAM ALTE SCHEME MOTRICE= NE DECONDITIONAM
Iesim din haina, postura pe care o purtam zilnic, si reinvatam sa ne miscam. Telul este de a capata puterea sa actionam in propriul corp, dincolo de inerentele inhibitii mentale/emotionale/fizice.

Costuri:
1 abonament de 3 ședințe de metoda Feldenkrais:300 de lei, o ședința: 120 de lei

Plata taxei de participare se face către Areal Dans Srl, cont IBAN RO18BTRLRONCRT058397270, cu mențiunea “Înscriere atelier Feldenkrais ianuarie 2023. Cei interesați să participe sunt rugați să se înscrie la adresa de mail: valentina.de.piante@gmail.com

Atelierul Metoda Feldekrais® este organizat în cadrul AREAL spațiu pentru dezvoltare culturală, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

credit foto: Roberta Roata