Cartier Iosefin

06-10.09.2022

este un proiect artistic ce își propune să aducă dansul contemporan mai aproape de timișoreni. Este organizat sub forma unui 𝑎𝑡𝑒𝑙𝑖𝑒𝑟-𝑙𝑎𝑏𝑜𝑟𝑎𝑡𝑜𝑟 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑡𝑖𝑣 care va include o serie de explorări performative ale corpului în relația cu arhitectura și spațiile urbane, și se va desfășura în 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐬𝐞𝐟𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚, 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟔-𝟏𝟎 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞.

𝐂𝐔𝐌 𝐏𝐎𝐓̦𝐈 𝐏𝐀𝐑𝐓𝐈𝐂𝐈𝐏𝐀?
În cadrul proiectului vor participa 3 persoane (printre care și un fotograf amator/profesionist), selectate în urma unui concurs de aplicații, fiecare participant fiind remunerat cu suma de 1000 lei (sumă brută). Selecția participanților va fi realizată pe baza unui mesaj video performativ/dansat realizat într-un spațiu public urban din Timișoara, de preferință în Cartierul Iosefin și a unui scurt mesaj de interes + CV, care vor trebui trimise la adresa cosmin@arealcolectiv.ro până la data de 25 august 2022. Documentul video va trebuie trimis prin intermediul unei platforme de tip www.wetransfer.com. Prin înscrierea la acest la acest proiect artistic, participanții sunt de acord să fie fotografiați și/sau filmați în spațiul public pe perioada laboratorului, iar imaginile să fie difuzate în social-media. Participarea la fiecare zi de atelier este obligatorie. Laboratorul se adresează arhitecților, artiștilor, actorilor/performerilor de orice fel, dar și publicului larg interesat de mișcare și activare urbană, indiferent dacă au sau nu experiență în dansul contemporan, dar și fotografilor interesați să surprindă orașul Timișoara în mișcare.

𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌
Laboratorul va demara în fiecare zi de lucru la studioul de dans de la FITT (Casa Tineretului, etajul 2), cu o sesiune de încălzire, improvizații și jocuri coregrafice care vor pregăti grupul pentru interacțiunea cu orașul, după care va urma un traseu performativ în diferite locuri și spații urbane din Timișoara, de aproximativ 60-90 minute. La finalul fiecărei zile de lucru, participanții vor avea o sesiune de discuții pe marginea experiențelor și a întâlnirilor avute. Atelierul se va finaliza pe 10 septembrie, cu un performance urban participativ durațional, pe un traseu bine delimitat, în care participanții vor călători emoțional și performativ prin cartierul Iosefin, traseul final urmând a fi definitivat în cadrul atelierului.
◾Marți, 6 septembrie: 16.00–20.00, FITT (Casa Tineretului) & Cartierul Iosefin
◾Miercuri, 7 septembrie: 10.00–14.00, FITT (Casa Tineretului) & Cartierul Iosefin
◾Joi, 8 septembrie: 10.00– 14.00, FITT (Casa Tineretului) & Cartierul Iosefin
◾Vineri, 9 septembrie: 16.00–20.00, Cartierul Iosefin
◾Sâmbătă, 10 septembrie: 16.00–20.00, performance urban final – Cartierul Iosefin

𝐁𝐈𝐎 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐧𝐨𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮
„Timișoara în mișcare” este un proiect conceput și condus de Cosmin Manolescu, coregraf, performer, co-director artistic al AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la București, Genova, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Lisabona, Beirut, Riga etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și din străinătate.Cosmin crede cu tărie că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2002-2004). A studiat dansul contemporan cu Raluca Ianegic, Christine Bastin, Karine Saporta, Christian Trouillas, Mathilde Monnier, Georges Appaix și Dominique Bagouet, Gelabert Gesc, Irene Hultman, Doug Rosenberg și Mark Taylor, Emio Greco, Ko Murobushi, David Zambrano (1990-1999).În perioada 2012-2015, a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD – studio Paradis Serial unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg. Din 2014, începe să-și dezvolte o metodă proprie de lucru – corpul emoțional, o abordare holistică a corpului care include atingere, exerciții de yoga, mișcări senzoriale subtile, pe care o predă în țară și în străinătate și o folosește în spectacolele sale. În prezent, este interesat de proiecte experimentale care leagă corpul de oraș, peisaj și natură. În 2017. a lansat proiectul copac Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriilor experiențiale și descoperirea necunoscutului. Din 2018, organizează anual un retreat de dans contemporan la plaja Corbu, iar în 2019 creează spectacolul Simple Plăceri, sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea. Din 2019, organizează anual programul de rezidențe artistice Gabriela Tudor care se derulează la București și Agueda. In 2020, a coordonat și implementat pentru Fundația MARe proiectul de stagiune Dans la MARe/Muzeul de Artă Recentă și a fost coordonator al Stagiunii CORP, organizată de AREAL. Este inițiator și membru co-fondator al colectivului AREAL | spatiu pentru dezvoltare coregrafică.

„Dansul meu, privit din perspectiva spectacolelor pe care le-am realizat, este foarte mult despre libertate și despre corp, foarte mult despre inimă și societate și un pic despre problemele vieții contemporane. Este un dans al întrebărilor și al fragilităților umane, un loc al întâlnirilor performative în care granița dintre performeri și spectatori se pierde din ce în ce mai mult. Dansul meu se hrănește din întâlnirea directă cu publicul prin formatele experimentale de ateliere pe care le organizez atât în țară, cât și în străinătate, și în care explorăm și testăm împreună concepte legate de corpo-realitate, transferul de identitate, prezența sau absența corpului, dansul și relația lui cu orașul, spațiile urbane, întunericul, intimitatea sau fragilitatea. Dansul meu este o continuă călătorie emoțională care îi face pe oameni să se (re)descopere și să-și testeze limitele”, afirmă Cosmin Manolescu într-un inteviu realizat cu criticul de teatru Marian Popescu (disponibil integral la adresa http://marianpopescu.arts.ro/este-nevoie-de-proiecte-mai…/).

Laboratorul de explorare urbană performativă 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐢̂𝐧 𝐦𝐢𝐬̦𝐜𝐚𝐫𝐞 este organizat în cadrul proiectului 𝐃.𝐀.𝐍.𝐒 ™ – platformă colectivă de dans pentru Timișoara”, dezvoltat în parteneriat de Indie Box, AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, Concentric Projects și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

foto: Pipera în mișcare, Rodica Pinteac Codrea