O nouă etapă importantă se deschide pentru AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică prin acceptarea sa ca membru cu drepturi depline în European Dancehouse Network (EDN), în urma votului unanim acordat de membrii rețelei cu ocazia Adunării Generale din 3 iunie 2021. AREAL devine astfel este prima structură de dans din România afiliată la rețeaua EDN formată din 47 organizații de dans din 28 de țări europene.
Cosmin Manolescu, inițiator și co-fondator AREAL, afirmă că „Prin afilierea AREAL la EDN, nu facem decât să continuăm în România drumul european demarat acum mai mult de 25 ani. Prezența constantă a noii generații de coregrafi români în diferite festivaluri și spații din Europa după 2000, precum și proiectele de colaborare coregrafică pe care le-am realizat împreună cu Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu diferite structuri de dans din Austria, Cipru, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Franța, Marea Britanie sau Portugalia în perioada 2001-2018, au oferit de-a lungul timpului o platformă excelentă pentru dezvoltarea și promovarea dansului contemporan din România. Sper din inimă ca prezența noului colectiv AREAL în EDN să crească prezența dansului românesc pe scena europeană și să ofere noi șanse de dezvoltare și colaborare pentru artiștii români.”
Laurent Meheust, președintele EDN, subliniază în scrisoarea adresată AREAL cu această ocazie „rolul capital pe care AREAL, în calitatea sa de structură culturală, îl deține la nivelul dezvoltării orașului și a țării”, exprimând, de asemenea, aprecierea EDN pentru „expertiza și capacitatea sa de colaborare”. Laurent Meheust se așteaptă ca AREAL să contribuie, prin inserarea sa în circuitul European Dancehouse Network,la „asigurarea unui viitor sustenabil pentru sectorul coregrafic”.
European Dancehouse Network este o rețea de cooperare între diferite instituții europene de dans și își propune să încurajeze colaborarea și schimburile între membri la nivel artistic, social și de management. Rețeaua beneficiază în perioada 2017-2021 de sprijinul financiar al Uniunii Europene prin programul Europa Creativă. Recent, EDN a lansat prima sa publicație din anul 2021, intitulată Dance and Well-being, review of evidence and policy perspectives. Axat pe tema solidarității și coeziunii în dans, numărul actual vizează „explorarea felului în care organizațiile specializate în dans produc un impact și ajută la dezvoltarea practicilor artistice prin intensificarea stării de bine individuale și relaționale”.
De asemenea, EDN este din 2021 membru într-un consorțiu internațional în care, alături de International Network for Performing Arts (IETM), European Festival Association (EFA), Circostrada and Idea Consult, va dezvolta timp de 18 luni proiectul european Perform Europe cofinanțat de Uniunea Europeană, care își propune să sprijine difuzarea la nivel european a creaților artistice din zona artelor spectacolului. Ca rezultat al unui apel internațional, AREAL a fost selecționat să participe la runda a doua a programului, în urma căreia vor fi construite o serie de parteneriate pentru a dezvolta mai multe proiecte comune de distribuție coregrafică și performativă. Bugetul total disponibil pentru finanțarea parteneriatelor europene este de 1,5 milioane euro, iar finanțările oferite vor varia între 10.000-100.000 euro, selecția finală urmând a fi realizată în octombrie 2021.
Pentru AREAL, afilierea la European Dancehouse Network înseamnă șansa de a participa la dezvoltarea sectorului coregrafic european și de a multiplica astfel perspectivele de colaborare la nivel internațional.
AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este un demers inițiat în 2020 de un colectiv format din Asociația Delazero, Fundația Gabriela Tudor, Indie Box, Asociația Pentru Teatru și Carte, respectiv artiștii Alexandra Bălășoiu, Andreea Belu, Denis Bolborea, Simona Dabija, Mariana Gavrinciuc, Smaranda Găbudeanu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Camelia Neagoe. În luna martie 2021, spațiul AREAL s-a deschis în București, pe strada Anastasie Simu nr. 2. Spațiul oferă sprijin direct proiectelor inițiate de fondatorii săi și își propune să crească coeziunea sectorului coregrafic, să dezvolte și să atragă noi categorii de public pentru dansul contemporan. Activitatea spațiului AREAL este coordonată începând din 2021 de un colectiv artistic format din coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante. Prin proiectele și programele cu caracter social și de dezvoltare a publicului pe care le lansează, AREAL caută să producă un impact pozitiv atât asupra lumii dansului din România, cât și asupra comunităților locale prin care dansul își exercită rolul de motor al schimbării sociale la nivel colectiv și individual.