Cosmin Manolescu

Cosmin Manolescu este coregraf, performer, curator și expert cultural, director artistic al companiei Paradis Serial/Fundației Gabriela Tudor.

Crede profund că dansul contemporan este o formă de artă care poate schimba în mod pozitiv viața oamenilor, indiferent de vârstă, sex sau identitate. Din 1997, a jucat un rol important în dezvoltarea dansului contemporan în România și în crearea Centrului Național de Dans București (2004).

În 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat un premiu de excelență pentru dezvoltarea dansului contemporan, iar în decembrie 2015, Fundația Alexandrion i-a oferit premiul secțiunii dans pentru spectacolul Zmeul. În ianuarie 2017 a primit premiul pentru Rezistență în cultură pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor, oferit de Administrația Fondului Cultural Național.

A studiat dansul contemporan cu Raluca Ianegic, Christine Bastin, Karine Saporta, Christian Trouillas, Mathilde Monnier, Georges Appaix și Dominique Bagouet, Gelabert Gesc, Irene Hultman, Doug Rosenberg și Mark Taylor, Emio Greco, Ko Murobushi, David Zambrano (1990-1999).

Colaborează în calitate de dansator cu coregraful francez Christian Trouillas în cadrul spectacolului Le Grand Jeu (1992-1996). Debutează în calitate de coregraf în 1994 în cadrul Grupului Marginalii. Spectacolele și proiectele sale sale au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, Seattle ș.a.

În perioada 2012-2015 a fost director artistic al spațiului-laborator ZonaD – studio Paradis Serial unde a realizat diferite ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg.

Din 2014 începe să-și dezvolte o metodă proprie de lucru – corpul emoțional, o abordare holistică a corpului care include atingere, exerciții de yoga, mișcări senzoriale subtile, pe care o predă în țară și în străinătate și o folosește în spectacolele sale. În prezent este interesat de proiecte experimentale care leagă corpul cu orașul, peisajul și natura. În 2017 a lansat proiectul copac Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriilor experiențiale și descoperirea necunoscutului. Din 2018 organizează anual un retreat de dans contemporan la plaja Corbu, iar în 2019 creează spectacolul Simple Plăceri, sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea. Este inițiator și membru co-fondator al colectivului AREAL | spatiu pentru dezvoltare coregrafică.

Foto: Alina Ușurelu